Shutterstock

Het ei is geniaal inpakmateriaal

Veiligheidshelm, geavanceerde couveuses en zelfreinigende airco. Dieren maken hun eieren zo dat hun nageslacht de beste kansen heeft om geboren te worden.

Rond ei is het sterkst

Ronde eieren zijn het stevigst en kunnen tegen een stootje. De schaal van een vogelei bestaat uit twee halve bollen die de drukbelasting absorberen en verdelen, en hoe ronder het ei is, des te beter de krachten erover zijn verdeeld. Ovale of puntige eieren hebben daarom een dikkere schaal om ongeschonden de broedperiode te doorstaan. Bovendien bestaat het risico dat de moedervogel het ei per ongeluk over de rand duwt, dus daar moet het ei bestand tegen zijn.

Minden/Getty

Peervormig ei is zelfreinigend en stootvast

Zeekoeten nestelen in drukke kolonies aan zee, wat betekent dat de eieren worden aangetast door zout spatwater en uitwerpselen. Beide kunnen de poriën in de eierschaal verstoppen, waardoor het jong stikt. Daarom is het ei aan de bolle kant voorzien van kleine luchtbelletjes, die voor ventilatie zorgen. De spitse kant van het ei, die altijd naar beneden wijst, heeft een dikkere schaal, waardoor het ei niet kapot slaat tegen de rotsbodem.

Shutterstock

Eieren zijn supersterk en zeer poreus

Een lichte botsing van de eieren tijdens het koken is al voldoende om de schaal te breken. Maar als de druk gelijkmatig wordt verdeeld, zijn eieren ongelooflijk stevig en kunnen ze tot wel 50 kilo dragen. Dat komt door hun ronde vorm en door een patroon dat is opgebouwd uit kalk en organische moleculen.

Getty Images

Kikvorseitjes zijn de perfecte snelcouveuses

Kikkers leggen eitjes met een dunne, zachte en transparante schaal van een slijmerige gelei. De transparante eitjes laten licht en warmte binnen, waardoor de ontwikkeling van de kikkerviscel wordt versneld. De uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen vindt ook makkelijk en snel plaats doordat de geleischaal dun is.

Getty Images

Uv-licht toont ziekte en dood aan

De eieren van diverse vogels hebben ultraviolette componenten in de schaal, die vogels met hun scherpe zicht kunnen zien. Mogelijk verandert het uv-patroon met het embryo in het ei mee, waardoor de vogels een ziek of dood ei in een vroeg stadium kunnen ontdekken en het uit het nest kunnen werken, voor het de gezonde eieren of jongen besmet.

David Bryson/Cladonia Photolibrary

Vogelvader doet zijn best voor bonte eieren

De Noord-Amerikaanse roodborstlijster legt eieren met een schitterende blauwgroene schaal. Uit onderzoek blijkt dat de mannetjes de jongen vlak na de geboorte veel beter verzorgen als ze uit een ei met een felgekleurde schaal komen.

Getty Images

Haai propt eitjes in rotsspleten

De eitjes van de port jackson stierkophaai rijpen zo‘n 11 maanden, en gedurende die tijd loopt het een groot risico om door andere roofvissen te worden opgegeten. Daarom hebben de haaieneitjes een bijzondere schroefvorm, die het embryo tegen hongerige roofvissen beschermt. De schroefdraad houdt het eitje vast in rotsspleten.

Kate Bunker

Gif houdt roofdieren weg

De Zuid-Amerikaanse appelslak legt rode eitjes met gif op plantenstengels boven water. Daardoor blijven dieren die normaal veel slakkeneitjes eten, erbij uit de buurt.

MEPL/Scanpix & Millard H. Sharp/Scanpix