Claudio Contreras/Nature Picture Library

Flamingo danst zich naar succes

Zorgvuldig gechoreografeerde danspassen en rode make-up, daar scoort de flamingo mee. Een volwassen vogel beheerst zeker 100 danspassen.

Punten scoren

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Synchroondansen

Tijdens de paartijd maken flamingo’s elkaar het hof met een dans waarin ze rondstappen en synchroon hun nek strekken, met hun kop rukken en met hun vleugels wapperen. Tot hun 20e worden de vogels steeds beter, en ze kennen soms wel 136 danspassen.

Opsmukken

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Veren worden roodgeverfd

De vogels verfraaien zich met make-up. Zowel vrouwtjes als mannetjes gebruiken een rode afscheiding uit een klier bij de staart. Met hun snavels smeren ze het goedje in hun veren. Zo laten ze zien dat ze flink wat pit hebben.

Broeden

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Nest is een schoorsteen

De vogels broeden in kolonies, en het vrouwtje legt één ei op een moddernest dat op een schoorsteen lijkt. Als er een witte donsbal uit het ei komt, voeren de ouders het kuiken kropmelk, een afscheiding uit de slijmvliezen van de slokdarm.

Opvoeden

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Collectieve crèche

De ouders sturen hun jong naar een crèche met alle jongen van de kolonie. Alle volwassen vogels helpen de jongen te verzorgen en beschermen ze tegen roofdieren, zoals arenden. Na drie maanden is het kuiken klaar om te vliegen.

Kleurtje mengen

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Kreeftjes geven kleur

Het voedsel bestaat uit piepkleine kreeftachtigen en algen met rode kleurstof die de veren roze kleurt. In de dierentuin mengen de dierverzorgers canthaxanthine door het voer om de vogels kleur te geven. Vroeger gebruikten ze wel paprikapoeder.

Vriendschap sluiten

© Shutterstock

Een enkeling mag in de buurt komen

Soortgenoten moeten een halslengte afstand houden – met belangrijke uitzonderingen: onderzoek toont aan dat vogels hechte vriendschappen vormen die jaren duren. Flamingo’s hangen rond met twee of drie vrienden, de enige die dichtbij mogen komen.

Chillen

© Shutterstock

Eén poot is stabieler

De vogel chilt het liefste op één poot – als de flamingo beide poten op de grond heeft, gebruikt hij meer spieren en wiebelt hij meer. De gewrichten en spieren in de poot gaan bijna op slot als de vogel zijn lichaam in een bepaalde houding zet.