Julie Harris/Alamy/ImageSelect

Video: Mannetjes halen alles uit de kast om partner te vinden

Urine proeven, sensuele danspassen of testikels die uit hun bek hangen – de vindingrijkheid van de casanova’s van het dierenrijk kent geen grenzen.

Pure verleiding

Vogel bouwt een stralend hutje voor zijn uitverkorene

Zo bouwt de prieelvogel zijn liefdesnestje van bessen, bladeren, rietjes en plastic doppen.

Veel vogelmannetjes maken indruk op de vrouwtjes met hun prachtig gekleurde veren. De prieelvogel is in vergelijking tot andere soorten niet de mooiste, maar hij zet zijn esthetische zintuig in om hutjes te bouwen waarin de liefdesdaad kan plaatsvinden.

Het mannetje versiert zijn prieel met alles wat hij maar te pakken kan krijgen: bessen, bloemen, insectenresten, slakkenhuizen, veren, stukjes glas, munten, bierdopjes, plastic doppen en andere dingen van dezelfde kleur. Sommige soorten schilderen zelfs de binnenmuren met een mengsel van gemalen bessen en speeksel.

Het mannetje kan maanden bezig zijn met het bouwen en onderhouden van zijn liefdeshutje, maar moet ook andere mannetjes zien weg te houden. De concurrentie is keihard en mannetjes gaan vaak op de vuist en proberen elkaars hutten te vernielen of de versiering te stelen. Als een vrouwtje geïnteresseerd lijkt, danst en zingt het mannetje en nodigt hij haar uit in zijn prieel, waar hij haar bevrucht.

Cadeautjes voor de lieve vrede

Met fraai ingepakte cadeautjes wint het mannetje tijd om de geslachtsopening van het vrouwtje te vinden en verkleint hij het risico om opgegeten te worden.

Ook vrouwtjesspinnen hebben wel eens honger als een wolf – zeker de grote wolfsspin. Mannetjes weten dat, en daarom nemen ze een rond, in zijde verpakt cadeautje mee als ze op bezoek gaan.

Het geschenk bevat meestal een gevangen insect, maar luie mannetjes kunnen ook wel eens iets nutteloos in zijde verpakken, zoals zaden, twijgjes of een leeg exoskelet. Terwijl het vrouwtje haar cadeautje uitpakt, laat ze zich door het mannetje bevruchten.

En als er een nepcadeautje in zit, moet het mannetje opschieten, want kannibalisme is wijdverspreid onder de roofspinnen.

Symmetrie maakt indruk

De kogelvis blaast zeven tot negen dagen lang zorgvuldig zandkorrels rond om zijn indrukwekkende, symmetrische zandcirkel aan te leggen. Bekijk het meesterwerk in de video.

De onderzoekers waren verrast toen ze in 2011 ontdekten wie er achter de spectaculaire geometrische patronen op de zeebodem zat.

Ondanks zijn bescheiden formaat van slechts 12 centimeter maakt de Japanse kogelvis prachtige cirkelvormige patronen met een diameter van soms wel 2 meter om vrouwtjes ervan te overtuigen dat hij de juiste partner is.

Zwicht een vrouwtje voor dit staaltje van symmetrie, dan legt ze haar eitjes in de cirkel, waarna het mannetje ze bevrucht. De zandribbels beschermen de eitjes tegen wegspoelen en verlagen de watersnelheid met 25 procent.

Vuile trucjes

Giraf proeft urine van zijn partner

De mannetjesgiraf steekt zijn tong in de urinestraal van het vrouwtje om te proeven of er geslachtshormonen in zitten.

Al kunnen giraffen het hele jaar door paren, vrouwtjes zijn tijdens hun twee weken durende cyclus nog geen vier dagen vruchtbaar. En het mannetje kan aan de urine van een vrouwtje proeven of ze klaar is om te paren.

Wanneer hij een vruchtbaar vrouwtje zoekt, loopt hij rond in de kudde en stoot hij met zijn kop tegen het achterwerk van de vrouwtjes aan. Zodra een vrouwtje het daarop op een plassen zet, buigt hij zijn lange nek en steekt hij zijn kop in de urinestraal om ervan te proeven en eraan te ruiken.

Net als paarden en andere hoefdieren fleemt het giraffenmannetje: hij krult zijn bovenlip op, spert zijn neusgaten open en snuift diep. Zo krijgt hij via zijn smaak en reuk signalen binnen die hem vertellen of de urine geslachtshormonen bevat, en dus of het vrouwtje vruchtbaar is. Wanneer ze klaar is om te paren, bestijgt het mannetje haar en krijgt hij onmiddellijk een zaadlozing.

Een paring duurt bij giraffen meestal nog geen 2 seconden.

Valse testikels hangen de kameel de keel uit

Kijk hoe de mannetjeskameel zijn gehemelte opblaast tot het lijkt of zijn balzak uit zijn bek hangt.

Hitsige mannetjeskamelen en -dromedarissen proberen met een reeks zintuiglijke trucs indruk te maken op de vrouwtjes. Ze steken de staart tussen de benen, plassen erover en ze slingeren hem door de lucht, terwijl twee klieren achter de kop en tussen de oren feromonen afscheiden, die vrouwtjes aantrekken.

Maar de spectaculairste truc komt nog: de kameel zuigt lucht naar het achterste deel van het gehemelte, de dulla genaamd, die uitzet en uit de bek gaat hangen als een half opgeblazen ballon. De dulla lijkt op een balzak, en hoe groter hij is, hoe meer testosteron het mannetje heeft.

Lucht blaast gehemelte op

1.

De tong trekt zich terug naar een holte in de dulla. Spieren in het gehemelte spannen zich en blokkeren de luchtpijp.

2.

Door de blokkade gaat uitgeademde lucht naar de ingang van de slokdarm en bouwt hij de luchtdruk op.

3.

Van hieruit gaat de lucht door naar de holte van de dulla. De dulla zet uit en perst zich uit de bek.

Dierencarnaval

Michael Jackson-vogel moonwalkt naar potje seks

De vrouwtjes smullen van de showdans en de sexy gele dijen van het mannetje.

De mannetjes van de Midden-Amerikaanse geelbroekmanakin behoren tot de beste dansers van de natuur. Ze verzamelen zich in groepjes van circa vijf en elke vogel begint te dansen. Hoewel de mannetjes strijden om de vrouwtjes, zetten ze samen een groepsshow neer om meer vrouwtjes te lokken.

Bovendien hebben mannetjes meer succes bij het paren wanneer er andere succesvolle mannetjes in de buurt zijn. Elke vogel heeft zijn eigen tak, waar hij twijgjes en bladeren van afhaalt om erop te kunnen dansen. Hier toont hij de vrouwtjes zijn kunsten.

De meest in het oog springende danspas is een razendsnelle moonwalk, waarbij het mannetje bijna over de tak glijdt zonder zijn pootjes op te tillen.

Als de moonwalk niet werkt, wiebelt het mannetje wat heen en weer om zijn aantrekkelijke gele ‘broek’ te laten zien.

Ervaren flamingodansers kennen 136 passen

Bekijk de hilarische dansvoorstellingen van flamingo’s.

In de paartijd maken flamingo’s elkaar het hof met allerlei rituelen. Het indrukwekkendst is de groepsdans van de mannetjes, waarbij de hele kolonie zich verzamelt voor de show.

Ervaren dansers beheersen ruim 136 verschillende danspassen die ze de vrouwtjes laten zien om zichzelf in de kijker te spelen. De mannetjes worden volwassen als ze circa zes jaar oud zijn en voegen steeds meer danspassen toe aan het repertoire.

Hoe ouder de flamingo’s worden, hoe hoger de moeilijkheidsgraad van hun danspassen en hoe makkelijker ze een partner vinden. Maar aan alles komt een einde, en vanaf een jaar of 20 moeten ze plaatsmaken voor jongere, betere dansers.

Electric boogie met leven als inzet

Het pauwspinmannetje stalkt zijn uitverkorene en voert een urenlange dodendans op. (Spoiler alert: het filmpje loopt niet goed af.)

Het pauwspinmannetje maakt indruk met zijn valse ogen en gekleurde patronen, maar vrouwtjes gaan niet zomaar overstag. Pas wanneer hij zijn magische danspassen in de strijd gooit, is hij niet alleen mooi maar ook onweerstaanbaar.

De aandacht van het vrouwtje wordt gewekt met trillingen, en dan begint de hypnotiserende hofmakerij. Het kleurige achterwerk wordt in de lucht gestoken en zwaait heen en weer. De spinklieren bewegen snel heen en weer, terwijl het mannetje al trillend hele reeksen danspassen uitvoert.

Die dansshow kan hem maken of breken, want de vrouwtjes zijn extreem kieskeurig en paren maar één keer. Daarom kan een ongeïnspireerde show leiden tot afwijzing of, in het ergste geval, tot de dood als zij in hem geen mannetje maar een maaltijd ziet.