Vampiervleermuizen vallen mensen aan in Brazilië
Na herhaaldelijke aanvallen van vampiervleermuizen is in het noordoosten van Brazilië onrust ontstaan. Vooral kinderen en ouderen worden in het holst van de nacht gebeten.

De wetenschappers denken dat de vleermuizen de mens opzoeken vanwege de toegenomen urbanisatie en een gebrek aan natuurlijke voedselbronnen.
De inwoners van de grote Braziliaanse stad Salvador zijn de laatste drie maanden getuige van een bijzonder verschijnsel.
Vampiervleermuizen zijn de stad binnengetrokken en hebben het op mensen gemunt.
De vleermuizen hebben tot nu toe hun tanden in 40 mensen uit het gebied gezet. Eén man is overleden aan hondsdolheid.
Dat melden de plaatselijke zorgautoriteit SESAB en het persbureau Agencia Brasil.
Ouderen en kinderen in de gevarenzone
De slachtoffers zijn vooral kinderen en ouderen. Ze worden in hun slaap gebeten op onbedekte delen van het lichaam, zoals voeten, handen en gezicht.
Daarom bevelen de plaatselijke zorgautoriteiten nu de inwoners aan om met gesloten ramen te slapen, hun huisdieren te laten vaccineren en onmiddellijk naar de dokter te gaan als ze denken gebeten te zijn.
Hondsdolheid ligt op de loer na een beet van een vleermuis. Als het virus de hersenen bereikt, ben je ten dode opgeschreven.
Vleermuizen hebben geen keus
Hoewel het gedrag van de vleermuizen ongebruikelijk is, hebben wetenschappers wel een idee hoe het komt dat ze plotseling de smaak van mensenbloed te pakken hebben gekregen.
Salvador werd in de 17e eeuw gesticht door Portugese kolonisten en was de eerste hoofdstad van Brazilië. Dat betekent dat er allerlei oude, verlaten gebouwen in de stad staan, waar de vleermuizen zich prima thuisvoelen.
Bovendien leidt de uitbreiding van de stad tot een tekort aan de natuurlijke voedselbronnen van de vleermuizen, waardoor ze mensenbloed moeten drinken om te overleven.