Vampiervleermuis drinkt mensenbloed

Een Zuid-Amerikaanse vampiervleermuis zet nu zijn tanden in mensen in plaats van de vogels die niet meer voorkomen waar hij leeft. Het dier kan dodelijke ziekten als hondsdolheid en het hantavirus overbrengen.

Ruigpootvampier

De ruigpootvampier zet het liefst zijn tanden in vogels. Maar hij lust best een mens op z’n tijd.

© POLFOTO

Ze kruipen slaapkamers in door kieren in het raam of gaten in het dak, en landen ongemerkt op slapende mensen in hun hangmat.

Op deze manier komt de kleine vampiervleermuis Diphylla ecaudata volgens wetenschappers in de buurt van mensen. Als hij iemand gevonden heeft, zet hij zijn vlijmscherpe hoektanden in de huid en drinkt hij een lepeltje bloed.

Maar dat was niet zijn gewoonte.

Een op de vijf monsters bevat mensenbloed

Normaal leeft de vleermuis van vogelbloed, dat rijk is aan vet en niet aan eiwitten zoals dat van zoogdieren.

Maar een verrassend onderzoek van 70 faecesmonsters uit het nationale park Catimbau in het noordoosten van Brazilië toont aan dat ruim een op de vijf vleermuizen – 21% – mensenbloed gedronken heeft.

De wetenschappers wijzen erop dat mensen die in het nationale park zijn komen wonen en bomen zijn gaan kappen en jagen, de vogels hebben verdreven waar de vleermuizen het normaal op hebben voorzien: guan- en tinamouvogels.

‘De vleermuizen passen zich aan hun omgeving aan en maken gebruik van de nieuwe mogelijkheden,’ aldus de bioloog Enrico Bernard van de universiteit van Pernambuco in New Scientist.

Bloedzuiger kan dodelijk zijn

Het probleem is dat de vampiervleermuis via zijn beet hondsdolheid en het hantavirus kan overbrengen op de mens.

Hondsdolheid is niet zelden dodelijk in Brazilië, met name onder kinderen, en als de ziekte niet snel genoeg ontdekt wordt, is de sterfte 100%.

Het hantavirus is niet minder gevaarlijk: het kan de ziekte HPS (Hantavirus pulmonary syndrome) veroorzaken, een potentieel dodelijke aandoening van de luchtwegen, waarbij de longen vol vocht lopen. Er bestaat geen effectieve behandeling.

Vleermuisdeskundigen willen nu de populatie in het Catimbau-park nader onderzoeken.