Wimperspitsmuis en takjes

Top 5: Welke zoogdieren zijn het allerkleinst?

Je weet vast dat de blauwe vinvis het grootste zoogdier is, en de Afrikaanse olifant het grootste zoogdier op land, maar welk zoogdier is eigenlijk het allerkleinst?

Je weet vast dat de blauwe vinvis het grootste zoogdier is, en de Afrikaanse olifant het grootste zoogdier op land, maar welk zoogdier is eigenlijk het allerkleinst?

Daniel Heuclin/Nature Picture Library

1. Wimperspitsmuis – 1,8 gram

Wimperspitsmuis
© Shutterstock

De wimperspitsmuis heeft een lengte van slechts 4 centimeter en leeft in Europa, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. De insecteneter moet per dag twee keer zijn gewicht eten en gaat prooien die net zo groot zijn als hijzelf niet uit de weg. Het dier staat bovendien bekend om zijn hoge hartslag, namelijk 1500 slagen per minuut.

2. Hommelvleermuis – 2,0 gram

Hommelvleermuis
© Dr. Merlin D. Tuttle/Photoresearchers/Ritzau Scanpix

De naam zegt het al, de kleinste vleermuis, met een lengte van slechts 3,2 centimeter, is even groot als een hommel. De soort leeft in groepen van 500 in Myanmar en Thailand. De vliegende insecteneter verlaat zijn grot alleen om te jagen, en dat doet hij elke ochtend en avond een half uurtje.

3. Springmuis – 3,8 gram

Springmuis
© Depositphotos

Met een lengte van slechts 4,4 centimeter is de springmuis uit Pakistan moeilijk te spotten. En nog moeilijker te vangen. Met zijn lange achterpoten springt hij met meters tegelijk door de woestijn, terwijl hij zichzelf in balans houdt met zijn 8 centimeter lange staart.

4. Platkopbuidelmuis – 4,3 gram

Platbuidelmuis
© Jiri Lochman/Nature Picture Library

Behalve door zijn bescheiden grootte van 6 centimeter wordt de Australische platkopbuidelmuis gekenmerkt door zijn platte kop. De schedel is relatief breed, maar slechts 3-4 millimeter hoog, en daar maakt het dier goed gebruik van door in de grond te zoeken naar prooien.

5. Afrikaanse dwergmuis – 7,5 gram

Afrikaanse dwergmuis
© Shutterstock

Dit slechts 5,5 centimeter grote knaagdier leeft in het droge Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij lest zijn dorst op een hele speciale manier: als de nacht valt, stapelt hij kleine stenen op voor zijn hol. In de loop van de nacht komt daar dauw op, die het diertje ’s ochtends kan oplikken.