Shutterstock

Spinnen wennen aan stadslicht

Spinnen zijn gemaakt om in het donker te leven. Maar in steden spinnen ze webben bijvoorbeeld in lantaarnpalen. En nu weten we waarom.

Het kunstlicht in de steden verandert het gedrag van spinnen, blijkt uit nieuw onderzoek.

De Duitse bioloog Tomer Czaczkes van de Universität Regensburg kwam de verandering op het spoor toen hij opmerkte dat er rond de straatlantaarns in de buurt waar hij woonde veel spinnenwebben waren.

Dat verbaasde hem, want meestal mijden spinnen juist licht. Hij besloot te onderzoeken of spinnen van de soort huissteatoda uit de stad en van het platteland verschillende gedragspatronen hadden.

Stadsspinnen zijn gek op licht

Met een onderzoeksteam verzamelde hij eierzakken uit steden en van het platteland. De 783 spinnetjes die eruit voortkwamen, kregen allemaal dezelfde behandeling.

Czaczkes zette ze in doosjes met middenin een scheidingswand. Aan de ene kant was de doos helder verlicht, aan de andere kant was hij donker.

Via gaatjes in de wand konden de spinnen van de ene naar de andere kant.

Het bleek dat bijna twee derde van de stadsspinnen hun web weefden in het lichte deel van de doos, terwijl dat bij de spinnen van het platteland maar een derde was.

Lees hier ook alles over spinnen in Nederland en België

Spinnen prefereren het donker, maar sommige soorten zijn gewend geraakt aan stadslicht.

© NobbiP

Stadsmotten komen niet meer op licht af

Volgens Tomer Czaczkes kan de gedragswijziging van de stadsspin ook de oorzaak zijn dat een ander dier, de mot, zijn gedrag in stedelijke gebieden heeft aangepast.

Motten in steden worden minder sterk door licht aangetrokken dan motten op het platteland, en dat komt mogelijk doordat spinnen dicht bij kunstlicht hun web maken.

Zo voorkomen de motten dat ze spinnenvoer worden.

Lees ook over misschien wel de meest iconische spin ter wereld: de zwarte weduwe.