Hoe lang kan een spin overleven in de stofzuigerzak?

Als je een spin opzuigt met de stofzuiger, kruipt hij er dan weer uit? En hoe lang kan een spin eigenlijk overleven in de stofzuigerzak?

Edderkop i støvsuger
© Shutterstock

Het is geen pretje voor een spin om holderdebolder door een stofzuigerslang te vliegen. Als het dier redelijk ongeschonden in de stofzuigerzak terechtkomt, zal het waarschijnlijk zijn uiterste best doen om uit die donkere gevangenis te ontsnappen.

Hoe lang kan een spin overleven?

Als de spin geen weg naar buiten vindt, kan hij makkelijk weken of maanden overleven in de met stof gevulde zak. Goed doorvoede spinnen kunnen hun stofwisseling vertragen en zich op die manier ruim 200 dagen redden zonder eten.

Lees hier ook alles over spinnen in Nederland en België

Door de vlucht in de stofzuigerslang kunnen spinnen poten verliezen, maar ook daar weten ze raad op. Dankzij een speciaal genezingsproces, autotomie geheten, kan de spin nieuwe poten laten groeien op de plek waar hij ze is kwijtgeraakt.

De spin stoot een poot af door de bloedtoevoer af te sluiten met speciale spieren. Wanneer de poot is afgestorven en eraf is gevallen, wacht het dier gewoon tot zijn volgende vervelling.

In tegenstelling tot mensen draagt de spin zijn skelet op zijn lichaam, waardoor hij als hij groeit zijn hele skelet moet afwerpen om een nieuw exemplaar te kunnen vormen.