Shutterstock
Meisje eet spin

Hoeveel spinnen eet je per jaar?

‘Je eet minstens acht spinnen per jaar.’ Zo luidt de wijdverspreide mythe, maar klopt die wel? Lees hier het antwoord van de wetenschap.

Je eet minstens acht spinnen per jaar

Je hebt vast wel eens gehoord dat er kleine spinnen je mond in kruipen als je ligt te slapen. En dat je op die manier minstens acht spinnen per jaar eet.

Maar klopt dat wel?

Dat we spinnen eten terwijl we slapen, is een befaamde mythe, en niemand weet waar die vandaan komt.

Maar wetenschappelijk gezien is er geen enkele reden waarom we jaarlijks een handvol spinnen zouden eten als we slapen. Dit is waarom:

  • Spinnen blijven gewoonlijk in hun web zitten, waar ze niet gestoord worden, zodat ze rustig prooien kunnen vangen.
  • Het verschil in grootte tussen mensen en spinnen is zo enorm, dat we in hun (acht) ogen deel zijn van het landschap, en dus niet actief worden opgezocht.
  • Mocht een spin toevallig in je mond belanden, dan zouden slaapgeluiden, gesnurk en andere bewegingen hem waarschijnlijk weer wegjagen voordat hij in je maag eindigt.
Spin kruipt in bed

Spinnen zijn ‘s nachts het meest actief, maar er zitten naar verhouding niet meer spinnen in je slaapkamer dan in andere kamers in je huis.

© Shutterstock

Al met al is de kans dat je meerdere spinnen per jaar zou eten dus verwaarloosbaar – in ieder geval in je slaap.

Er kunnen namelijk wel degelijk insecten en spinnen in je voedsel verstopt zitten.

Je eet een halve kilo insecten per jaar

We eten elk jaar een geschatte 0,5-1 kilo insecten die in ons eten zitten. En die kleine dieren zijn moeilijk te ontwijken.

Vliegenlarven, bladluizen, larven en mijten zitten graag op het groente en fruit dat in smoothies zit of in je koelkast ligt. Als we die zouden willen omzeilen, zouden we groente en fruit nog meer moeten bespuiten en alles moeten uitkammen – een duur en niet bepaald gezond alternatief.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de kleine insecten in je eten, want ze zijn niet schadelijk.

Sterker nog, tot wel 1900 soorten insecten zijn niet slechts eetbaar, ze zitten ook vol eiwitten, vitaminen en mineralen als zink, ijzer en vitamine A.