De grootste spin ter wereld

5 dingen die je niet wist over de spinnen in je huis

In deze tijd van het jaar struikel je over de spinnen. Ze zitten achter de bank en rennen over de vloer als je het het minst verwacht. Maar wat weet je eigenlijk over de achtpotige diertjes in je huis? Dit zijn vijf verrassende feiten.

1: Alle soorten zijn giftig

Alle 45.000 spinnensoorten ter wereld zijn giftig, maar bij minder dan een half procent kun je er last van krijgen als je erdoor gebeten wordt.

2: Kinky seks is pure overlevingsdrang

© Andreas Eichler/Wikimedia

Bij veel soorten eet de vrouwtjesspin het mannetje meteen na de paring op. Aan dit gedrag dankt de zwarte weduwe haar naam.

Het mannetje van de krabspin neemt voorzorgsmaatregelen als hij in de buurt van een vrouwtje komt. Voor de paring bindt hij haar vast met zijn zijden spinrag, zodat hij snel de benen kan nemen als de daad gedaan is.

3: Hersenen zitten in de poten

© Max Pixel

De spinnensoorten die bij ons voorkomen, zijn over het algemeen niet erg groot. Kleine spinnen hebben een zeer groot brein in verhouding tot hun omvang, en bij sommige soorten zijn de hersenen zo groot dat er uitlopers van in de poten zitten.

Lees hier ook alles over spinnen in Nederland en België

4: Trilspinnen zijn je beste vriend

© Sinclair Stammers/NaturePL

Trilspinnen komen uit Zuid-Europa, maar zijn in opmars in onze streken.

En als je bang voor spinnen bent, zijn ze je bondgenoot. Ze eten namelijk andere spinnen. In sommige delen van de wereld worden ze als nuttige dieren beschouwd omdat ze het bestand van gevaarlijke spinnen als de zwarte weduwe laag houden.

5: Als je bang bent, zien spinnen er groter uit

Uit een onderzoeksproject van de Ben-Gurion University of the Negev in Israël kwam naar voren dat arachnofoben (mensen die bang zijn voor spinnen) spinnen opblazen: ze zien ze als groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Dit inzicht kan wellicht leiden tot een effectievere behandeling van ernstige arachnofobie.

Lees ook over de giftigste spinnen ter wereld.