Spinnen

Zwarte weduwe

Spinnen kunnen de sleutel zijn tot het supermateriaal van de toekomst

Spinnen zijn geen insecten, maar behoren tot de klasse van de spinachtigen: geleedpotigen met een tweeledig lijf, acht poten en geen voelsprieten. Alle spinnen kunnen draden spinnen, die er heel fragiel uitzien maar van een ongelofelijk sterk materiaal zijn. Je hoort wel dat spinrag zo sterk is als staal, maar zo is het ook weer niet. De draden van een spin hebben een trekkracht van 1 gigapascal, terwijl staal een trekkracht van 1,6 gigapascal heeft. Spinrag is echter elastischer, en daarom wordt er onderzoek gedaan naar de toepassing van het natuurlijke materiaal in kogelvrije vesten, autobumpers en noem maar op. Lees op deze pagina meer over de veelpotige beestjes.

Zijn alle spinnen giftig?

De meeste spinnen produceren gif, maar dat is meestal ongevaarlijk voor mensen. Van de meer dan 45.000 soorten spinnen zijn er nog geen 30 die mensen doden.

Een van de bekendste giftige spinnen is de zwarte weduwe. Deze spin heeft een zenuwgif dat 15 keer zo krachtig is als het gif van een ratelslang.

Het gif van de zwarte weduwe kan dan ook vrij grote dieren doden, zoals honden en katten, en in enkele gevallen zijn er ook mensen aan doodgegaan. Dat gebeurt echter maar heel zelden, en sinds 1983 zijn er geen dodelijke gevallen meer geregistreerd.

Wat is de giftigste spin op aarde?

De Australische tunnelwebspin en de Braziliaanse zwerfspin delen de eerste plaats van ‘giftigste spin op aarde’. Beide spinnen gebruiken een zenuwgif dat het hartritme en de ademhaling verstoort.

In totaal zijn er 13 mensen overleden na een aanvaring met een Australische tunnelwebspin, en 10 mensen zijn gedood door de Braziliaanse zwerfspin.

Na de ontwikkeling van een goed werkend tegengif zijn er echter al tientallen jaren geen sterfgevallen meer geweest.

Braziliaanse zwerfspin

© Shutterstock

Wat eten spinnen?

Veel spinnen eten insecten en andere spinnen, als ze in hun web belanden.

Sommige spinnen, zoals wolfsspinnen, weven echter geen web, maar jagen ’s nachts op hun prooi met behulp van bepaalde haren op hun poten. Die haren kunnen namelijk trillingen in de lucht opvangen, waardoor de wolfsspin zijn prooi makkelijker kan lokaliseren.

Terwijl wolfsspinnen een zeer aanvallende jachtstrategie hebben, zijn spinnen die holen graven veel passiever. Ze liggen graag op de loer in hun schuilplaats, en als er een prooidier voorbijkomt, vallen ze aan. Een van de bekendste spinnen in deze categorie is de goliathvogelspin, de zwaarste spin op aarde met een gewicht tot wel 170 gram.

Voor de echte joekels van spinnen, zoals de goliathvogelspin of de jachtkrabspin Heteropoda maxima, bestaat het menu soms uit vogels of kleine zoogdieren, zoals muizen.

De springspin Bagheera kiplingi is een vreemde eend in de bijt van vleesetende spinnen, want hij houdt er een vegetarisch dieet op na: hij eet van de acacia.

Goliathvogelspin met prooi

© Shutterstock
Bladzijde 1 / 2