Scans van slang laten spijsvertering zien

Voor het eerst kunnen we nu zien hoe een slang zijn voedsel verteert.

Scientists with python

Een python opent niet alleen zijn mond om dan zijn prooi door te slikken, toont een studie van de Deense universiteit in Aarhuis aan. Door een combinatie van CT-scans en MRI-scans te gebruiken zagen de onderzoekers wat er zich afspeelt in een levende Birmese python na het eten van een rat. Met de combinatie van CT-scans die hard weefsels zoals botten laten zien en MRI-scans die zachte onderdelen zoals organen tonen, is het mogelijk om de vertering van de slang tot in detail te volgen.

X-ray of python

In de studie voerden de onderzoekers de python ratten en scanden vervolgens de slang 2, 16, 24, 40, 48, 72 en 132 uur later. De scans tonen aan dat verschillende organen tijdens het eetproces een andere vorm aannemen . Dat geldt voornamelijk voor het hart, dat zo'n 25% groter wordt. De reden is waarschijnlijk dat de slang meer energie nodig heeft voor zijn vertering. De darmen worden ook wijder, maar de galblaas wordt kleiner. Scans laten ook zien dat een python van vijf kilo er 132 uur over doet om een rat te verteren.

Het team heeft ook andere dieren gescand en menen dat zieke dieren in de toekomst mede door dit soort scans te genezen zijn.