Een tegengif tegen een slangengif wordt gemaakt door het gif in een dier te injecteren, waardoor dit er antistoffen tegen gaat aanmaken.

© Shutterstock

Paarden redden je van giftige slangenbeet

Een snelle injectie kan je leven redden na een beet van een giftige slang, maar hoe wordt een tegengif eigenlijk gemaakt?

Slangengif kan je zenuwen aantasten, zodat je verkrampt of verlamd raakt. Ook kan dit gif de zuurstofdragende cellen in je bloed laten barsten.

Maar als je tijdig een tegengif weet in te nemen, kun je het ergste voorkomen. Tegengif wordt gemaakt door slangengif te injecteren bij een dier, bijvoorbeeld een paard.

Het immuunsysteem van het paard vormt dan al snel antistoffen.Dat zijn eiwitten die het lichaam helpen vreemde stoffen te bestrijden, en ze vormen het hoofdbestanddeel van tegengif.

Paard wordt immuun voor het gif

Het paard krijgt eerst een kleine dosis gif, maar gedurende een aantal weken steeds meer, totdat het dier zo veel antistoffen in zijn bloed heeft dat hij een dosis gif kan overleven die normaal een paar paarden zou doden.

Ten slotte wordt er wat bloed van het paard afgetapt, waarna de antistoffen eruit worden gewonnen om het tegengif mee te maken.

Dit kan je leven na een slangenbeet redden: de antistoffen van het paard helpen je immuunsysteem om het gif te bestrijden.

Paard maakt tegengif

De grootste killers

De 600 giftige slangensoorten op aarde doden wereldwijd zo’n 30.000 mensen per jaar.

Mamba’s:

De vier soorten van deze extreem giftige slang leven allemaal in Afrika.

Cobra's:

© Tb-photography, Shutterstock

Leven in Afrika en Azië, onder meer in stedelijke omgevingen. Sommige soorten spuwen gif naar de ogen van de vijand vanaf 3 meter afstand.

De gebande krait:

Leeft in Zuidoost-Azië en is te herkennen aan zijn gele en zwarte strepen en de driehoekige lichaamsvorm.