De adder: zo gevaarlijk is hij

Zo gevaarlijk is de adder

Een beet van een adder kan tot ernstige zwellingen leiden en de bloeddruk verlagen, en je kunt ervan in shock raken. Gelukkig loopt het meestal niet zo'n vaart.

22 mei 2015 door Lea Holtze en Anne Lykke

Gif van een adder breekt het weefsel af

Er gaat een pijnscheut door je been. Je kijkt verschrikt omlaag en ziet een adder in de laars die je aan het aantrekken was. Zo kan een rustig zomerdagje ineens een heel andere wending nemen, en je hoeft er niet eens voor naar het buitenland.

Sinds 1885 zijn er in Nederland ruim 220 adderbeten gemeld. Dat valt dus wel mee, maar bijvoorbeeld in Zweden worden zo'n 200 mensen per jaar gebeten, onder wie veel toeristen. Wanneer een adder bijt, spuit hij gif in het weefsel. Dat wordt afgebroken, waardoor er bloedingen ontstaan.

Kun je overlijden aan een adderbeet?

Wetenschappers van het Karolinska-ziekenhuis in Zweden onderzochten 231 adderbeten. 29 procent daarvan bleek gematigde symptomen te hebben veroorzaakt, zoals zwellingen, overgeven, buikpijn en diarree.

Als er bij een beet een zwelling ontstaat, verdwijnt die na een dag of tien meestal vanzelf.

Desondanks moet je een beet van een adder uiterst serieus nemen en dien je meteen medische hulp in te roepen.

Bij maar liefst 13 procent van de onderzochte Zweedse beten traden er ernstige symptomen op als hevige zwellingen, een verlaagde bloeddruk, shock en verlammingsverschijnselen. Vooral kinderen, ouderen en mensen die allergisch zijn voor slangengif zijn kwetsbaar.

Sinds 1885 hadden in Nederland drie adderbeten een dodelijke afloop. Het laatste sterfgeval was in 1972, toen een vrouw in haar polsslagader werd gebeten. Het risico om aan een adderbeet te overlijden is echter slechts 0,02 procent. Wespensteken zijn gevaarlijker.

Adders zijn schuw

De adder is heel schuw en bijt in de regel alleen als je erop gaat staan of hem oppakt. Het reptiel voelt de trillingen van voetstappen en maakt zich doorgaans snel uit de voeten.

De kans dat je in de vrije natuur per ongeluk op een adder trapt is dan ook erg klein.

Zomergevaren op Instagram

Adders, wespen, teken, kwallen en aangebrande biefstuk. De zomer zit vol gevaren.

  • Maak een foto van jouw ontmoeting met een zomergevaar en zet hem op Instagram met de tag #summerdanger.

Hier vind je alle foto's..

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: