Shutterstock
Man met anaconda

Anaconda – de grootste slang op aarde

De anaconda kan zeker 200 kilo wegen en ruim 8 meter lang worden. De killerslang leeft in de jungle van Zuid-Amerika en kan in twee tellen een alligator verpletteren en in één keer een hert inslikken.

De anaconda is de grootste slang op aarde

De groene anaconda is de grootste slang op aarde wat gewicht betreft.

Hij kan zeker 200 kilo wegen, en de grootste anaconda’s zijn zo dik als een tractorband.

Qua lengte legt de anaconda het echter af tegen de netpython, Python reticulatus. De netpython is de langste slang op aarde en kan 10 meter lang worden.

VIDEO: Bouwvakkers vinden gigantische anaconda in een grot

In 2016 stuitten bouwvakkers in Brazilië op een reusachtige anaconda na het uitvoeren van een gecontroleerde explosie in een grot. De anaconda woog naar verluidt 400 kilo en was 10 meter lang, waarmee hij de grootste in zijn soort ooit was. De echtheid van de vondst is echter nooit met zekerheid vastgesteld.

De grootste anaconda die met zekerheid bekend is, is een vrouwtje dat in 1960 in Zuid-Brazilië werd afgeschoten.

Ze was 8,45 meter lang en 1,11 meter in omtrek en woog maar liefst 227 kilo.

Waar leeft de anaconda?

De anaconda leeft hoofdzakelijk in moerassen bij de grote rivieren in de Zuid-Amerikaanse jungle.

Er zijn vier hoofdsoorten anaconda’s:

  • Boliviaanse anaconda
  • Zwartgevlekte anaconda
  • Gele anaconda
  • Groene anaconda

De grote groene anaconda leeft in het noordelijke deel van Zuid-Amerika in de landen Venezuela, Colombia, Brazilië, Ecuador, Bolivia, Peru, Guyana en Trinidad.

De gele anaconda leeft zuidelijker dan de groene anaconda en komt voor in Bolivia, Paraguay, Uruguay, West-Brazilië en Noord-Argentinië.

De zwartgevlekte anaconda leeft in het noordoosten van Brazilië en in Frans-Guyana, en de Boliviaanse anaconda leeft, zoals de naam al doet vermoeden, in Bolivia.

Vier mannen houden een anaconda vast

De anaconda is de grootste slang op aarde en kan meer dan 200 kilo wegen. In het wild leeft een anaconda gewoonlijk hooguit 10 jaar, maar in gevangenschap kan hij 30 jaar oud worden.

Sinds 2003 komen de groene en de gele anaconda ook voor in de moerassen van de Everglades in Florida, VS.

De twee soorten anaconda’s zijn waarschijnlijk in de VS terechtgekomen als ingevoerde huisdieren die zijn vrijgelaten en zich nu hebben voortgeplant in de Everglades.

In een poging om de verspreiding van de invasieve slangensoort in de VS te beperken, heeft Florida in 2019 een wet aangenomen die het illegaal maakt om anaconda’s in die staat te importeren en ze als huisdier te houden.

Kaart van de leefgebieden van de anaconda

Kaart van de natuurlijke habitat van de groene anaconda. De anaconda komt vooral voor in moerassige gebieden langs enkele van de grootste rivieren in het Amazonewoud.

© Shutterstock

Wat eet de anaconda?

De groene anaconda bereikt zijn ongelooflijke gewicht door een gevarieerd dieet van vogels en schildpadden, maar ook herten, tapirs en zelfs alligators en jaguars.

Zijn naam ten spijt doodt deze wurgslang zijn prooi niet door die te wurgen.

De slang knelt zijn prooi zo stevig af dat de bloedvaten zich sluiten. De hoogste druk ooit van een anaconda is gemeten op 90 psi, het equivalent van een kleine bus die op je borstkas staat.

Onder die enorme druk kan het hart van de prooi het bloed niet rondpompen, waardoor het uiteindelijk stopt. Als de anaconda het leven uit zijn prooi heeft geperst, opent hij zijn soepele bek en slikt hij hem in één gigantische hap door.

De anaconda kan een prooi doorslikken die twee keer zo groot is als hijzelf. En als de prooi groot genoeg is, kan de anaconda wel een jaar zonder maaltijd.

VIDEO: Zie de anaconda een koe opboeren

De anaconda kan bijna alles eten, maar voor deze anaconda was een koe een te grote hap. Er zijn ook voorbeelden van anaconda’s die uit elkaar zijn geklapt toen ze probeerden een iets te grote alligator naar binnen te werken.

Eet de anaconda mensen?

Er is geen bewijs dat de anaconda ook mensen doodt en opeet, al doen op veel plaatsen in Zuid-Amerika verhalen de ronde over mensen die hun dagen slijten in de maag van de anaconda.

Afgaande op de grootte van de prooi die de anaconda kan doden, zijn er echter sterke aanwijzingen dat de grootste slang op aarde met gemak een volwassen mens kan doden.

Of de slang een mens kan inslikken is een andere zaak. Volgens verschillende onderzoekers zijn onze brede schouders een onmogelijke opgave voor de toch zo flexibele kaken.

In 2014 wilde de Amerikaanse filmmaker en slangenexpert Paul Rosolie onderzoeken of een anaconda een mens kan doorslikken.

Anaconda met open bek

Net als de meeste andere slangen kan de anaconda zijn kaken bij het doorslikken van een prooi van elkaar loskoppelen door middel van elastische ligamenten. Dankzij die flexibiliteit kan de grootste slang op aarde dieren doorslikken die zo dik zijn als het dikste deel van zijn eigen lichaam. Als mensen hetzelfde konden, konden we een schaap in één keer doorslikken.

© Shutterstock

Het doel van het gewaagde experiment was ook de anaconda van binnenuit te filmen om zijn vermogen om zijn prooi te verpletteren te bestuderen en meer te weten te komen over zijn jachtgedrag.

‘De anaconda is de meest angstaanjagende soort in het hele Amazonegebied,’ zei Paul Rosolie, kort voordat hij zijn op maat gemaakte beschermpak aantrok dat was ingesmeerd met varkensbloed. Zo kon hij zich laten verzwelgen zonder zichzelf of de slang te schaden.

Maar het experiment verliep niet volgens plan.

Binnen enkele seconden brak de anaconda bijna Paul Rosolies arm. Rosolie riep de hulp in van het veiligheidsteam en wist slechts zijn kruin in de bek van de anaconda te krijgen.

Wordt de anaconda bedreigd?

De anaconda staat boven aan de voedselketen en heeft geen natuurlijke vijanden.

De grootste slang op aarde wordt niet direct met uitsterven bedreigd en de anacondapopulaties zijn stabiel. Dit betekent echter niet dat de wurgslang een onbekommerd leven leidt.

Voortdurend worden er anaconda’s door mensen gedood, bijvoorbeeld om de huid te kunnen gebruiken voor versieringen of om er leer van te maken.

De slang wordt ook wel gedood uit angst dat hij mensen opeet.

De grootste bedreiging voor de anaconda is echter de toenemende bosbranden in het Amazonegebied, waardoor hele leefomgevingen van de slang verdwijnen.

Boskap in het Amazonegebied

Van augustus 2020 tot juli 2021 werd er 10.476 km2 regenwoud in het Amazonegebied gerooid. Dat is een stijging van 57 procent in vergelijking met het jaar daarvóór.

© Shutterstock

Titanoboa – de grootste slang op aarde ooit

Met meer dan 200 kilo is de anaconda onbetwist de grootste slang ter wereld in de moderne tijd, maar de enorme slang verbleekt bij een prehistorische reus die 60 miljoen jaar geleden door de jungle van Colombia gleed.

Monsterslang woog een ton

In 2009 heeft een groep archeologen een reeks fossielen opgegraven in een Colombiaanse kolenmijn.

Na onderzoek van de ruggenwervels stelden ze vast dat de fossielen toebehoorden aan een uitgestorven reuzenslang die verwant is aan de koningsboa, de python en de anaconda.

’Toen we de wervel vergeleken met die van een moderne slang, was het duidelijk dat hij van een slang afkomstig was. We zagen dat de slang niet alleen groot was geweest, het was ook de grootste die de wetenschap ooit heeft gekend,’ aldus promovendus Alex Hastings in de documentaire Titanoboa.

Illustratie van Titanoboa

Titanoboa was niet alleen de grootste slang ooit, het was ook het grootste gewervelde landdier na de teloorgang van de dinosauriërs.

© Jason Bourque

De prehistorische slang, die de naam Titanoboa kreeg, was 13 meter lang en woog maar liefst een ton.

Door de fossielen van Titanoboa met de anatomie van andere levende en uitgestorven slangensoorten te vergelijken, konden de archeologen het dier op ware grootte namaken.