Slangen

Slangen

Slangen loeren op een prooi

Kruipend over de grond valt hij zijn prooi aan. Hij bijt het prooidier met zijn giftanden of wurgt het door het met zijn lange lijf in een houdgreep te nemen. Slangen komen over de hele wereld voor, en er bestaan zo’n 3000 slangensoorten. De meeste slangen zijn niet giftig voor de mens, maar circa 250 soorten hebben wel giftanden. Welke slang is ’s werelds gevaarlijkste, hoe snel kan hij mensen en dieren doden en kan het gif ook nuttige doelen dienen? Lees meer over slangen in onze verzameling artikelen.

’s Werelds giftigste slangen

Over de hele wereld komen tal van giftige en gevaarlijke slangen voor, die met één beet kunnen doden. Met name in de Australische wildernis liggen de giftige reptielen op de loer, maar ook in Afrika en Zuidoost-Azië is het oppassen geblazen.

De cobra staat bekend als een van de giftigste slangen omdat hij gif kan spuwen en een mens of dier op 3 meter afstand kan raken. Maar de cobra verbleekt bij de Australische taipan. Eén beet van deze slang bevat genoeg gif om meer dan 100 mensen te doden. Het reptiel beschikt over een extreem krachtig zenuwgif dat de zenuwen en spieren verlamt. Tegenwoordig maakt deze slang echter geen slachtoffers omdat Australië goede behandelingsmogelijkheden kent.

Andere gevaarlijke slangen zijn de bruine slang, de Maleise krait en de zwarte mamba.

Gifslang taipan

© Shutterstock