Galapagos top

Schildpad ademt met zijn tong

Hoe krijgt een schildpad zuurstof als hij maanden onder water verblijft? Op deze vraag hebben biologen nu een antwoord gevonden.

De Sternotherus odoratus – de gewone muskusschildpad – komt voor in meren en rivieren in Noord-Amerika en leeft voornamelijk in water. Hij kan maandenlang zonder lucht onder water blijven, bijvoorbeeld tijdens zijn winterslaap.

Wetenschappers vragen zich al tijden af hoe de schildpad aan voldoende zuurstof komt op zijn onderduikadres. Biologen van de Universität Wien in Oostenrijk hebben het antwoord gevonden: de schildpad heeft een speciale tong en hals, die via de dunne huidplooien met bloedvaten als een soort kieuw werken en zuurstof uit het water halen.

Turtle tongue

De onderzoekers verrichtten onder meer onderzoek met een licht- en elektronenmicroscoop. Hieruit bleek dat het achterste stuk van de tong en een deel van de hals dunne huidplooien bevatten met een grote hoeveelheid kleine bloedvaten. Het aantal bloedvaten kwam overeen met het aantal in de huid van tongloze salamanders die hun zuurstof uitsluitend door de huid opnemen. Een ander onderzoek toonde aan dat het dier zijn tong niet gebruikt om zijn prooi door te slikken.