Shutterstock
Hond wordt getraind

Ras speelt kleine rol bij het gedrag van je hond

Uit gegevens van ruim 18.000 honden blijkt dat ras veel minder bepalend is voor het gedrag dan tot nu toe gedacht.

Chihuahua’s zijn loyaal en temperamentvol, terwijl golden retrievers liefdevol en speels zijn.

Er bestaan allerlei aannamen en vooroordelen over de agressiviteit, trouw en gehoorzaamheid van bepaalde hondenrassen. En wie een hond wil nemen, krijgt vaak het advies om goed na te denken over het ras alvorens zijn huis open te stellen voor een trouwe viervoeter.

Maar het ras lijkt een stuk minder te zeggen over het gedrag van een hond dan we dachten.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Een team van de universiteit van Massachusetts spitte gegevens over meer dan 18.000 honden door en combineerde ze met genetische onderzoeken.

Meer weten over honden? Lees dan ook het artikel over de slimste en domste honden.

Ras verklaart maar 9 procent

De onderzoekers namen speeksel- en bloedmonsters van 2155 honden en brachten het DNA in kaart op zoek naar variaties die samenhangen met de persoonlijkheid.

Vervolgens combineerden ze deze gegevens met een enquête: 18.385 hondenbaasjes beantwoordden 100 vragen over de grootte van hun hond, de kleur, het sociale gedrag en nog veel meer.

De conclusie is dat het ras maar voor zo’n 9 procent het gedrag van een hond verklaart.

Hond jankt

De onderzoekers vonden o.a. een verband tussen een bepaalde genetische variatie en de neiging om te janken.

© Shutterstock

Onderzoekers ontdekken ‘jankgenen’

De wetenschappers ontdekten in totaal 11 variaties in het erfelijk materiaal die met gedrag samenhangen. Zo konden ze de neiging om te janken koppelen aan een gebied op het hondengenoom.

Het duidelijkste verband tussen genetica en gedrag vonden ze grappig genoeg in een gebied op het erfelijk materiaal dat bij mensen te maken heeft met het cognitieve vermogen, maar bij honden blijkbaar de kans vergroot om achter voorwerpen te blijven steken.