Poema heeft tanden in zijn achterhoofd

Wetenschappers staan versteld over de vondst van een dode poema met een kaak die uit de achterkant van zijn kop steekt.

Poema met tanden in achterhoofd

Dit dier zou zo uit de koker van dr. Frankenstein kunnen komen.

Een onbekende jager schoot een poema in de Amerikaanse staat Idaho. En hij kreeg misschien wel de schrik van zijn leven toen hij zijn buit van dichtbij bekeek.

De dode poema heeft namelijk een hoornachtig uitgroeisel op zijn achterhoofd, waar tanden uit steken. De tanden hebben veel weg van de scherpe voortanden van de poema zelf.

Een close-up van de tanden in het achterhoofd van de poema. Foto: Idaho Fish and Game

Poema roept veel vragen op

De jager leverde de poema in bij een parkwachter, die er een foto van naar de jacht- en visserijautoriteit in Pocatello in Idaho stuurde.

De medewerkers gingen te rade bij dierenartsen en andere deskundigen om een verklaring voor het merkwaardige verschijnsel te krijgen.

1. Een tumor met huid en haar

De eerste verklaring van de deskundigen is dat het om een zeldzaam type gezwel met de geneeskundige naam teratoom kan gaan.

Dit gezwel bestaat uit stamcellen die zich in het embryonale stadium tot verschillende soorten weefsel kunnen ontwikkelen.

Om die reden kunnen dit soort gezwellen haar, tanden, huid, vet, spierweefsel en botten bevatten.

In april vorig jaar werd er bij een Indiase vrouw een teratoom uit de hersenen verwijderd. Dit gezwel had haar en tanden.

2. Een mislukte tweeling

Een tweede suggestie van de experts is dat het uitgroeisel een deel van een Siamese tweeling is, die door de geschoten poema in het embryonale stadium is geabsorbeerd.

Dit verschijnsel wordt ook wel parasitaire tweeling genoemd. In 2012 verwijderden artsen een circa 25 centimeter lange parasitaire tweeling zonder hersenen, hart of longen uit de buik van een 3-jarig jongetje dat over buikpijn had geklaagd.

3. Een beschadigde kaak

De bioloog Zach Lockyer kwam met een derde verklaring op de proppen: volgens hem komt de misvorming door een beschadiging van het gebit of de kaak van de poema, die op een wat onconventionele wijze geheeld is.

Een gezonde poema met een normaal gebit en zonder gezwellen. Foto: Shutterstock

Lockyer zegt echter zelf tegen het Idaho State Journal dat dit de minst waarschijnlijke verklaring voor de tanden in het achterhoofd is, omdat er geen sprake is van een beschadiging in of rond de bek.