Oog geeft identiteit prijs
Aan de vorm van de pupil kun je zien of het dier eet of gegeten wordt.

De ogen zijn de vensters van de ziel, wordt wel gezegd. Nieuw onderzoek duidt erop dat het oog ons inderdaad veel kan vertellen. Bijvoorbeeld of een dier een roofdier of juist een prooidier is.
Wetenschappers van de Amerikaanse University of California, Berkeley, hebben samen met collega’s van de Britse Durham University de ogen van een paar honderd landdieren bestudeerd om te achterhalen wat de pupil vertelt over de hiërarchische positie in de voedselketen.
Roofdier heeft verticale pupillen
Ze ontdekten dat dieren met verticale, lange pupillen – zoals vossen, krokodillen en slangen – meestal roofdieren zijn, terwijl dieren met horizontale pupillen, zoals schapen en geiten, veelal prooidieren zijn.
Computermodellen tonen aan dat een roofdier met zijn verticale spleetjes beter in het donker kan kijken en de afstand tot zijn beoogde prooi ook beter in kan schatten, zonder dat hij zijn kop hoeft te bewegen. Zo loopt hij ook niet het risico dat hij zichzelf tegenover het prooidier verraadt.
Prooidier ziet roofdier vanuit zijn ooghoeken
Horizontale pupillen hebben andere voordelen: daarmee kunnen de grazende dieren goed uit hun ooghoeken kijken. Zo kunnen de planteneters een roofdier zien aankomen en weten ze of hun leven in gevaar is en of ze moeten vluchten.
VERTICALE PUPILLEN JAGEN ’S NACHTS
De onderzoekers hebben 214 soorten geobserveerd in dierentuinen en in de natuur. Er blijkt een helder verband te zijn tussen de vorm van de pupil en de plaats van het dier in het ecosysteem.
Verticale pupillen: Veelal roofdieren die dag en nacht actief zijn, zoals de lynx.
Horizontale pupillen: Vooral planteneters, zoals schapen. De pupil vergroot hun blikveld, zodat ze roofdieren uit hun ooghoeken zien. |