Vaclav Silha/Barcroft/Getty Images

Reuzendieren gaan door het lint

Normaal bemoeien reuzendieren zich niet met een ander en houden ze afstand tot andere soorten. Maar door honger of woede kunnen ze vechten tot de dood.

Boze olifant gooit zijn kwelgeest de lucht in

De olifantenslurf telt 150.000 spieren en kan 500 kilo de lucht in krijgen. Dat bewees een olifantenmoeder met jongen in 2016 toen een buffel de aanval inzette. De moeder spietste het dier op haar slagtanden en wierp hem door de lucht als een lappenpop.

Kim Maurer/Caters News/Ritzau Scanpix & Warner Bros.

Bultrug legt het af tegen tijgerhaaien

Tijgerhaaien jagen normaal alleen, maar om grote prooidieren te doden is samenwerking geboden. De haaien storten zich hier op een bultrug, die ze in de vinnen bijten tot hij zo gehandicapt is dat hij hulpeloos is en wegglijdt in de dood.

KOSTA STAMOULIS/NOAA NMFS PERMIT #9321489-08

Gulzige leeuwen slachten gehandicapte giraf af.

Een giraf kan een leeuw met één trap doden. Toch vielen twee hongerige leeuwen in 2017 een volwassen giraf aan. Zijn hoeven waren misvormd, waardoor hij wankelde, en toen de leeuwen aan zijn poten hingen, was het met hem gedaan.

Vincent Grafhorst/Minden Pictures/Getty Images

Jaguar zit reptiel op de kop

De jaguar bijt harder dan de tijger en de leeuw, en al kunnen kaaimannen twee keer zo groot zijn als de jaguar, ze zijn nergens tegenover deze kat. Na een korte strijd bijt de jaguar een gat in de halsslagader of schedel van de kaaiman.

Suzi Eszterhas/Minden Pictures/Getty Images

Dun geworden ijs dwingt ijsbeer zijn grenzen te verleggen

In de Canadese Hudson Bay is het ijs zo dun dat ijsberen het wel kunnen vergeten om op zeehonden te jagen. Ze moeten het doen met walrussen, die echter veel gevaarlijker zijn. Deze beer wist uit de buurt van de slagtanden te blijven en velde een dier van 1000 kilo.

Paul Souders/Getty Images

Vink raakt verstrikt in web van 1 meter

Met 5 centimeter lengte en 10 centimeter lange poten is de Australische Nephila een reus in de wereld van de spinnen. Zijn web van 1 meter doorsnee is zo sterk dat een vogel erin blijft hangen, waar de spin weken van kan smullen.

Debsch

Krokodil verkijkt zich op nijlpaardencollectief

Een krokodil kwam iets te dicht bij de jonge nijlpaarden, waarna de hele kudde van 50 dieren over hem heen viel. Met hun beet van een paar ton braken de nijlpaarden de rug van het reptiel, dat daarna hulpeloos wegdobberde.

Vaclav Silha/Barcroft/Getty Images

Heldhaftige moederbeer verdedigt haar jongen

Toen een tijger zijn klauwen in twee jonge lippenberen wilde zetten, ging hun moeder in de tegenaanval. Dankzij haar lange vacht kreeg de tijger nauwelijks grip op haar, en al na 2 minuten zette de tijger een streep onder het gevecht.

Aditya Singh/Getty Images