Hier hield Nola haar hoorn nog hoog in het San Diego Zoo Safari Park.
'We zijn er kapot van,' schrijft de San Diego Zoo op zijn Facebook-pagina. En terecht: nu zijn er nog maar drie noordelijke witte neushoorns over – en geen van de vrouwtjes is vruchtbaar.
Neushoorn op rand van uitsterven
De drie leven in het natuurreservaat Ol Pejeta in Kenia. De hoorn van het mannetje is afgezaagd om stropers uit de buurt te houden. Alle drie de neushoorns worden 24 uur per dag bewaakt door gewapende rangers.
Het laatste mannetje van de noordelijke witte neushoorn leeft zonder hoorn en wordt voortdurend bewaakt. Foto: Twitter//Ol Pejeta Conservancy
Het aantal noordelijke witte neushoorns is sinds 1960 sterk achteruitgegaan. Destijds leefden er nog circa 2000 exemplaren in Centraal-Afrika.
Sindsdien heeft een regen van kogels van stropers het bestand gedecimeerd, omdat er in Azië een onuitputtelijke vraag is naar de hoorns voor traditionele medicijnen.
Noordelijke witte neushoorn krijgt hulp
Ondanks Nola's dood en het extreem kleine bestand, gloort er toch nog een sprankje hoop voor de noordelijke witte neushoorn: het San Diego Zoo Safari Park heeft bijna 1,5 miljoen euro opzijgezet voor een fokprogramma met kunstmatige bevruchting om de ondersoort te redden.
Het dierenpark hoopt bruikbaar sperma te kunnen melken van de laatste mannetjesneushoorn in Kenia en daarmee eitjes te bevruchten van overleden vrouwtjes.
In de zogeheten Frozen Zoo van het park worden onder andere eitjes bewaard van het vrouwtje Nabire, die in juli dit jaar overleed, toen ze nog vruchtbaar was. Helaas is de kwaliteit van het sperma van het mannetje zo slecht, dat de kans op succes klein is.
Als er nog een noordelijke witte neushoorn het daglicht ziet, zal dat via kunstmatige bevruchting zijn. Foto: Wikimedia
Als het bevruchtingsproject slaagt, wordt de baby ondergebracht bij een surrogaatmoeder van een talrijker familielid van de noordelijke witte neushoorn: de zuidelijke witte neushoorn. Daarvan lopen er nog circa 20.000 rond.
Neushoorn is opgejaagd wild
Niet alleen de noordelijke witte neushoorn loopt op zijn laatste benen. Alle soorten, van de zwarte en de witte tot de Javaanse en de Sumatraanse neushoorn, voelen het vizier van stropers op zich gericht. Lees er meer over in ons artikel: