Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

witte neushoorn Nola top
Dieren - Overleven

Nola is dood: Nu zijn er nog maar drie noordelijke witte neushoorns

De wereld is een met uitsterven bedreigd prachtdier armer sinds de 1800 kilo zware vrouwtjesneushoorn Nola zondag haar laatste adem uitblies. Nu zijn er nog maar drie noordelijke witte neushoorns over – en die moeten permanent worden bewaakt.

De op drie na laatste noordelijke witte neushoorn ter wereld is na een operatie gestorven in het San Diego Zoo Safari Park.

De 41-jarige vrouwtjesneushoorn Nola werd geopereerd aan een infectie in haar bek. De operatie ging goed, maar daarna wilde Nola niet meer eten. Uiteindelijk moesten haar verzorgers het oude beest een spuitje geven.

Hier hield Nola haar hoorn nog hoog in het San Diego Zoo Safari Park.

'We zijn er kapot van,' schrijft de San Diego Zoo op zijn Facebook-pagina. En terecht: nu zijn er nog maar drie noordelijke witte neushoorns over – en geen van de vrouwtjes is vruchtbaar.

Neushoorn op rand van uitsterven

De drie leven in het natuurreservaat Ol Pejeta in Kenia. De hoorn van het mannetje is afgezaagd om stropers uit de buurt te houden. Alle drie de neushoorns worden 24 uur per dag bewaakt door gewapende rangers.

Het laatste mannetje van de noordelijke witte neushoorn leeft zonder hoorn en wordt voortdurend bewaakt. Foto: Twitter//Ol Pejeta Conservancy

Het aantal noordelijke witte neushoorns is sinds 1960 sterk achteruitgegaan. Destijds leefden er nog circa 2000 exemplaren in Centraal-Afrika.

Sindsdien heeft een regen van kogels van stropers het bestand gedecimeerd, omdat er in Azië een onuitputtelijke vraag is naar de hoorns voor traditionele medicijnen.

Noordelijke witte neushoorn krijgt hulp

Ondanks Nola's dood en het extreem kleine bestand, gloort er toch nog een sprankje hoop voor de noordelijke witte neushoorn: het San Diego Zoo Safari Park heeft bijna 1,5 miljoen euro opzijgezet voor een fokprogramma met kunstmatige bevruchting om de ondersoort te redden.

Het dierenpark hoopt bruikbaar sperma te kunnen melken van de laatste mannetjesneushoorn in Kenia en daarmee eitjes te bevruchten van overleden vrouwtjes.

In de zogeheten Frozen Zoo van het park worden onder andere eitjes bewaard van het vrouwtje Nabire, die in juli dit jaar overleed, toen ze nog vruchtbaar was. Helaas is de kwaliteit van het sperma van het mannetje zo slecht, dat de kans op succes klein is.

Als er nog een noordelijke witte neushoorn het daglicht ziet, zal dat via kunstmatige bevruchting zijn. Foto: Wikimedia

Als het bevruchtingsproject slaagt, wordt de baby ondergebracht bij een surrogaatmoeder van een talrijker familielid van de noordelijke witte neushoorn: de zuidelijke witte neushoorn. Daarvan lopen er nog circa 20.000 rond.

Neushoorn is opgejaagd wild

Niet alleen de noordelijke witte neushoorn loopt op zijn laatste benen. Alle soorten, van de zwarte en de witte tot de Javaanse en de Sumatraanse neushoorn, voelen het vizier van stropers op zich gericht. Lees er meer over in ons artikel:

Lees ook:

Tatu og Najin er de sidste to nordlige hvide næsehorn på Jorden.
Dieren

Wetenschappers door het dolle: doorbraak kan neushoorn voor uitsterven behoeden

3 minuten
Overleven

Dieren met een lange adem

6 minuten
Cannabis
Overleven

Waarom worden dieren niet stoned?

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg