Shutterstock

Komen er bij dieren ook endorfinen vrij?

Endorfinen komen bij mens en dier vrij om onder meer pijn te verzachten, maar de geluksstof heeft nog veel meer functies.

Dankzij endorfinen, de pijnstillers en geluksstoffen van het lichaam, kunnen zowel mensen als dieren pijn aan. De stoffen komen vrij als reactie op iets vervelends, zoals verwondingen of de stress bij het zien van roofdieren.

Ze stillen niet alleen de pijn maar ontspannen ons ook, en we krijgen er een fijn gevoel van.

De hersenen van alle gewervelde dieren, dus ook van de mens, scheiden endorfinen af. Ongewervelde dieren als insecten en slakken hebben daarentegen geen verfijnd zenuwstelsel of hormonaal systeem en kennen die geluksstoffen niet.

Endorfinen komen ook vrij bij seks en andere vormen van lichamelijke activiteit.

Wanneer je bijvoorbeeld een eind hardloopt, kunnen er door de lichamelijke inspanning veel endorfinen in je hersenen vrijkomen die tot een gelukzalige roes kunnen leiden, ook wel bekend als runner’s high.

Zo werken endorfinen bij dieren

De pijnstillende en opwekkende endorfinen hebben bij dieren een aantal verschillende functies.

Scheppen een band

Als apen vlooien en elkaars vacht schoonmaken, komen er endorfinen vrij, die een fijn en ontspannen gevoel geven. Dat versterkt de familieband van de dieren.

Shutterstock

Dempen angst

Bij een dier dat achterna wordt gezeten, komen endorfinen vrij als reactie op stress.

Een gewond dier kan dankzij de roes de pijn negeren­ en blijven vluchten.

Shutterstock

Vertragen de stofwisseling

In een winterslaap gaat er minder zuurstof naar de organen.

Dat de hersenen en het hart dit aankunnen, komt doordat de endorfinen de stofwisseling en de behoefte aan zuurstof naar beneden bijstellen.

Shutterstock