Red-eyed Treefrog
Dieren - Overleven

Waarom zijn dieren rond de evenaar zo kleurrijk?

Het valt me op dat dieren dicht bij de evenaar vaak veel meer kleuren hebben dan de dieren in noordelijker contreien. Waar komt dat eigenlijk door?

Dieren in de tropen zijn over het algemeen bonter dan elders op de aardbol, maar die tendens is niet even duidelijk voor alle tropische streken of alle diergroepen.

Wilson's bird of paradise

De kleurrijkste dieren vind je in streken waar veel soorten leven, dus in wouden en in het koraalrif. Daarbuiten hebben dieren vooral neutrale camouflagekleuren.

Bonte kleuren zijn mogelijk ontwikkeld omdat felle, opvallende kleuren de dieren helpen hun soortgenoten te herkennen wanneer er veel andere soorten in de buurt zijn. De spectaculaire kleuren worden echter ook wel voor andere communicatiedoeleinden gebruikt.

Clown triggerfish

Veel giftige kikvorsachtigen laten met hun felle waarschuwingskleuren zien dat ze niet eetbaar zijn. De signaalkleuren zijn het resultaat van de hoge mate van specialisatie die kan ontstaan als allerlei soorten met elkaar moeten concurreren om te overleven in begrensde gebieden.

Mandrill

Met name vogels, kikvorsachtigen en vissen tellen veel kleurrijke soorten, maar zoogdieren houden het over het algemeen bij zwarte, witte, bruine en grijze tinten – ook in de tropen. Waarschijnlijk houdt dat verband met het feit dat de meeste zoogdieren slecht kleuren kunnen zien en dan ook geen kleuren kunnen gebruiken voor de interne communicatie. Een opvallende uitzondering vormen echter de primaten, die goed kleuren kunnen zien en daarom soms bonte signaalkleuren hebben, zoals het rood en blauw van de mandril.

Lees ook:

Dog eating grass
Dieren

Hond: Waarom eten honden gras?

0 minuten
lazy koala
Dieren

Koala is bijna dag en nacht onder zeil

0 minuten
Penguins
Vogels

Verlaten jonge pinguïns de kolonie?

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!