Is een maagdelijke geboorte echt mogelijk?

In de Bijbel staat dat Maria maagd was toen ze moeder werd van Jezus. Kan dat echt? Is een maagdelijke geboorte mogelijk?

Jomfrufødsler 18/2014

Een maagdelijke geboorte is bij mensen onmogelijk

Volgens de Bijbel was Maria maagd toen ze Jezus kreeg, hoewel maagdelijke geboorten niet voorkomen bij mensen en andere zoogdieren. Bij ongewervelden is het wel een normaal verschijnsel, en ook bij vissen, amfibieën en reptielen komt het voor.

In de natuur wordt een maagdelijke geboorte parthenogenese genoemd. Het is een slimme voortplantingsmethode, waarbij onbevruchte eitjes zich zonder zaad ontwikkelen tot een foetus. Het nadeel is dat het kroost een exacte kopie is van de moeder, en dat gaat ten koste van de genetische variatie en het vermogen tot aanpassing.

Drie dieren kozen voor maagdelijke geboorten

Deze drie dieren hebben zich aantoonbaar voortgeplant zonder seks:

? KOMODOVARAAN: In zeldzame gevallen kunnen komodovaranen zich zonder seks vermenigvuldigen. In twee Britse dierentuinen broedden vrouwtjes in 2006 met succes onbevruchte eieren uit.

? HAMERHAAI: In 2001 baarde een hamerhaai een jong zonder dat er een mannetje aan te pas kwam. Dit is het eerste geregistreerde geval bij haaien.

? WURGSLANG: In 2010 ontdekten onderzoekers in de VS dat een eenzame vrouwtjesboa in gevangenschap twee nesten had geworpen. DNA-analyses bevestigden dat de jongen uit beide nesten vaderloos waren.

Foto's: Wikimedia

Maagdelijke geboorte is niet de enige optie

Dieren doen alles om de voortplanting veilig te stellen – bijvoorbeeld van geslacht veranderen of met list en bedrog tot een paring komen. Lees er meer over in dit artikel: