Shutterstock
IJsbeer, ijsschots, voedsel

Hongerige ijsberen stenigen walrussen

Nieuw onderzoek bevestigt oud verhaal: ijsberen gebruiken soms wapens bij de jacht.

In de strijd om te overleven in het verlaten Noordpoolgebied lijkt het voor de ijsbeer niet genoeg te zijn om het grootste landroofdier op aarde te zijn. Wat tot nu toe als een fabeltje werd beschouwd, blijkt de ongelooflijke waarheid te zijn.

Een walrus van 1,5 ton is gewoonlijk zelfs voor een volwassen ijsbeer, die hooguit 500 kilo weegt, een te grote prooi.

VIDEO: Kijk hoe de ijsbeer een veel grotere walrus aanvalt

© BBC Earth

Maar sommige ijsberen hebben een jachttechniek ontwikkeld waarbij ze een walrus doden door het dier te bekogelen met grote ijsblokken.

Inuit-vissers vertellen al eeuwen over de bijzondere jachttechniek, maar dit werd door wetenschappers altijd afgedaan als een fabeltje. Totdat een groep zoölogen de zaak nader onderzocht.

Ze verzamelden oude verhalen, recentere ooggetuigenverslagen van de jachttechniek en observaties van ijsberen in dierentuinen die werktuigen gebruiken om aan voedsel te komen.

ijsbeer, steen, walrus

Inuit-jagers zeggen al eeuwen dat ijsberen stenen en ijsblokken gebruiken bij de jacht, maar dat werd afgedaan als een fabeltje.

© Charles F. Hall/Library of Congress

De conclusie van de zoölogen is duidelijk: ijsberen zijn cognitief in staat om te jagen met wapens. Tot dusver is de enige documentatie echter een filmpje waarop een ijsbeer een ijsblok naar een zeehond lijkt te gooien.

IJsberen hebben grote hersenen, maar er is slechts weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hun intelligentie.

VIDEO: IJsbeer filmt aanval op zeehond met ijsblok zelf

© USGS