Ga op jacht naar monsters in een waterplas

In de kleinste waterplas jagen roofdieren net zo gulzig als leeuwen op de savanne. Je kunt de kleine monsters makkelijk vangen om het drama van dichtbij te volgen.

Watertorlarven bijten zich vast in alles wat langskomt.

© Alamy/ImageSelect

Op enkele meters van waar je woont, wemelt het van het leven in beken, vijvers en plassen. En gulzige roofdieren schieten eropaf.

Libellarven schieten hun lange onderlip naar voren om een prooi eraan te spietsen, bloedzuigers kruipen door de neusgaten van eenden, en kikkervisjes verslinden hun zusjes en broertjes als het voedsel schaars is.

Vangen: met een net en een teiltje

Haal een net door het water en doe de inhoud in een witte teil, dan kun je goed zien wat je gevangen hebt. De meeste dieren houden daar niets aan over.

Je kunt ook eitjes van padden en kikkers verzamelen. Kikkers leggen eitjes in kluitjes, padden leggen ze in een lange streng. De eitjes zijn te vinden op planten aan de oever of rondom waterplanten, en in kleine hoeveelheden mag je ze meenemen.

Kikkers leggen eitjes in kluitjes (onder). Padden leggen ze in een streng (boven).

© Arterra/Getty Images

Houden: in een aquarium

De meeste soorten uit de sloot kun je in een aquarium houden. Je hoeft ze alleen maar kleine vlokjes visvoer te eten te geven.

Houd ze goed in de gaten, want als er een larve van een libel of watertor is meegekomen, blijft er uiteindelijk één heel dikke larve in het aquarium over.

Kikkervisjes komen uit na één tot drie weken. Kikkers en padden zijn beschermd, dus zet ze weer uit op de plek waar je de eitjes hebt verzameld.

Fotograferen: gebruik een macrolens

Met een smartphone plus een macrolens van een paar tientjes kun je al goede foto’s van de dieren maken.

Een klein en smal fotoaquarium zorgt ervoor dat de dieren niet alle kanten op schieten terwijl je foto’s neemt.