






Reddingsactie | Australische luchtmacht evacueert gewonde koala’s
77.000 km2 bos – een gebied bijna twee keer zo groot als Nederland – is er sinds oktober 2019 afgebrand in Australië. De Australische luchtmacht moest ingrijpen om ernstig gewonde dieren per vliegtuig te evacueren en ze naar de dierenarts te brengen.
Slachtoffer | Trage buideldieren klimmen de dood tegemoet
De koala beweegt zich voort met slechts 11 km/h – half zo snel als een bosbrand – en kan daardoor niet ontsnappen aan de vuurzee. Bovendien klimmen de dieren instinctief in boomtoppen om aan gevaar te ontkomen. Biologen schatten dat er zeker 30.000 koala’s zijn omgekomen.
Eerste hulp | Lokale redders behandelen de brandwonden
Er wordt een antibacteriële hydrogel aangebracht op de brandwonden van de koala. Deze gel werkt verkoelend en zorgt ervoor dat de verwondingen pijnloos genezen. Als de wonden niet worden behandeld, kan de koala niet meer in bomen klimmen en zal hij verhongeren.
Evacuatie | Militaire vliegtuig haalt zwaargewonde koala’s op
Zes ernstig verbrande koala’s zouden sterven zonder medische hulp. Daarom stuurt de Australische luchtmacht een C-27J Spartan-transportvliegtuig naar Mallacoota – een van de zwaarst getroffen steden van Australië. De koala’s worden naar Melbourne Zoo gebracht, 250 kilometer zuidelijker.
Speciale lading | Rust en lichaamswarmte zorgen voor een goede reis
Tijdens de vlucht zitten vijf van de koala’s in transportkisten. Daar is het donker, stil en warm, zodat de dieren niet gestrest raken. Eén jonge koala wordt door een dierenverzorger gekalmeerd.
Behandeling | Dierenverzorger geeft koalajong extra melk
Als de koala’s aankomen in Melbourne Zoo, worden hun brandwonden eerst een aantal dagen verzorgd. De dieren krijgen vocht en pijnstillers, en jonge koala’s die hun moeder zijn kwijtgeraakt bij de bosbranden, krijgen ook extra melk.
Versterking | Drones moeten nog veel meer levens redden
Mogelijk zitten er meer gewonde koala’s in de bomen. Drones moeten deze dieren opsporen en hun gezondheidstoestand inschatten, zodat de ergste gevallen snel hulp kunnen krijgen. Ondanks de verliezen denken de onderzoekers dat de koala (nog) niet met uitsterven wordt bedreigd.