Haar vlieg

5 feiten waar je haar van overeind gaat staan

Haar doodt roofvijanden, proeft voedsel en leidt vijanden om de tuin. In het dierenrijk is haar niet alleen voor de sier, maar heeft het talloze vormen en functies. Het leven van een dier kan ervan afhangen.

20 juli 2017 door Christian Ammitzbøll Juul

1. Rupsenharen zijn brandende speren

Blijf uit de buurt van de eikenprocessierups, en houd je huisdieren er ook van weg! Deze kleine vlinderlarven hebben lange haren die zich in de huid van vijanden boren, met alle gevolgen van dien.

De haren bevatten gifstoffen die een jeukende uitslag opleveren, en als je ze in je oog of keel krijgt, ben je nog niet jarig. Er zijn honden doodgegaan na het aanraken van de harige rupsen.

2. Snor vindt weekdieren in het zand

De walrus is een gevoelig dier. Hij weegt tonnen, maar is in staat één zandkorreltje te registreren. Zijn stijve snorharen zijn zo dik als breinaalden, maar ze zijn buitengewoon gevoelig.

Als het dier met zijn snorharen over de zeebodem scheert, vegen ze over het zand en sporen ze weekdieren en garnalen op die de walrus vervolgens opslokt.

3. Katten liegen met hun vacht

Katten bedriegen hun vijanden. Als ze zich bedreigd voelen, zetten ze de haren van hun vacht overeind met kleine spiertjes in de huid. Daarmee lijken ze groter dan ze zijn, en als het meezit kiest de vijand het hazenpad.

Kippenvel bij mensen, dat je krijgt als je bijvoorbeeld naar een thriller kijkt, werkt op dezelfde manier.

4. Haar is een pantser geworden

Zelfs een leeuw is niet opgewassen tegen het schubdier. In miljoenen jaren van evolutie is de vacht van het schubdier een keihard pantser geworden, met platen die elkaar overlappen als dakpannen.

Als het dier zich bedreigd voelt, rolt het zich op tot een bal. De platen vormen dan een ondoordringbaar pantser, en zelfs de sterkste roofdieren moeten afdruipen en een ander maaltje zoeken.

5. Spin hoort met behaarde poten

Spinnen proeven, ruiken en horen met hun poten. De acht poten zijn bedekt met honderden haartjes, die als gevoelige zintuigen dienen.

Ze pikken smaak- en geurmoleculen op en helpen de spin zo een partner te vinden. Ze kunnen echter ook microscopische bewegingen van de lucht oppikken, zoals geluidsgolven.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: