Ondanks klimaatverandering is biodiversiteit nog hoog
Tegen de verwachting in stellen wetenschappers vast dat het aantal dier- en plantensoorten op hetzelfde niveau ligt als 10 jaar geleden, als je het plaatselijk bekijkt. Maar wereldwijd is er wellicht een probleem.

De wereldzeeën zitten nog steeds vol vis. Maar domineren dezelfde soorten als 10 jaar geleden?
We horen elke dag dat er soorten uitsterven op onze planeet en dat dat erop kan duiden dat de biologische variatie afneemt.
Maar biologen hebben nu bekendgemaakt dat als je kijkt hoeveel soorten zich in een lokaal ecosysteem bevinden, het aantal niet gedaald is. Sterker nog, op meerdere plaatsen is het gestegen.
De wetenschappers onderzochten 59 lokale ecosystemen zoals koraalriffen, bossen en moerassen gedurende zeker 10 jaar. Ze konden vaststellen dat er aan het eind van de periode evenveel soorten waren als aan het begin.
Kwal in plaats van ansjovis
Dat klinkt goed. Maar de onderzoekers ontdekten tegelijkertijd dat soorten veel sneller vervangen werden dan gedacht.
Er kwamen dus snel nieuwe soorten bij, terwijl andere verdwenen. Zo vertrokken ansjovissen uit één gebied, maar verschenen er kwallen.
In deze gevallen daalt het aantal soorten op plaatselijk niveau niet, maar is het denkbaar dat er in de wereldzeeën meer kwallen komen dan vissen. En koraalriffen met algen in plaats van clownvissen.
Op termijn kan dat invloed hebben op een soort als de mens.
Invasieve soorten krijgen de schuld
De wetenschappers vrezen dat de oorzaak van de hoge diversiteit in plaatselijke ecosystemen is dat er veel invasieve soorten bij komen (zoals kwallen, tijgermuggen en muskusratten).
Op die manier blijft de lokale biodiversiteit op peil, maar komen er wereldwijd minder soorten.
Het is belangrijk dat we de mechanismen begrijpen die ten grondslag liggen aan biodiversiteit, anders kunnen ecosystemen waar de mens via landbouw en visserij van afhankelijk is, verdwijnen.