Zhang Kaiyv, Unsplash
Kat, psychopaat, Liverpool

Nieuwe test wijst uit: alle katten zijn psychopaten

De meeste mensen weten dat katten grillige wezens zijn. Nu hebben onderzoekers een test ontwikkeld die bewijst dat katten zelfs psychopathische trekjes hebben.

Katten worden al duizenden jaren door mensen gefokt, gewaardeerd en zelfs aanbeden. Britse onderzoekers hebben ontdekt dat onze schattige huisgenoten een duistere kant hebben die veel weg heeft van psychopathie.

Onderzoekers van twee universiteiten in Liverpool hebben samen de test CAT-Tri+ ontwikkeld, de eerste in zijn soort. De gratis te downloaden test bestaat uit een vragenlijst met 46 stellingen.

De testvragen vinden hun oorsprong in een wetenschappelijke studie waarin in totaal 2042 katten met behulp van de observaties van hun baasjes zijn geanalyseerd.

De test is ontworpen om de drie hoofdkenmerken van menselijke psychopaten te herkennen: vrijmoedigheid, boosaardigheid en ongeremdheid. Daarnaast wordt gevraagd hoe vriendelijk een kat is tegen andere huisdieren en mensen.

Psychopathisch, kat, test

Katten zijn leuk en aandoenlijk, maar in feite zijn het gewoon vleesetende roofdieren.

© Sereja Ris, Unsplash

Katten zijn psychopathische carnivoren

Op basis van de antwoorden van de 2041 kattenbaasjes beoordelen de onderzoekers dat alle katten in meerdere of mindere mate psychopathische trekjes vertonen.

Katten zijn een van de populairste huisdiersoorten, maar ze kunnen onvoorspelbaar uit de hoek komen. En uiteindelijk zijn het gewoon roofdieren met een dodelijk instinct.

De onderzoekers willen je wel geruststellen, mocht je nu bang zijn dat je een psychopathische carnivoor in huis hebt gehaald: deze trekjes horen bij de natuurlijke evolutionaire ontwikkeling van katten. Het is alleen pas nu écht gedocumenteerd.

We kunnen katten beter begrijpen

Volgens de onderzoekers is de test bedoeld om de band tussen mensen en katten zo te verbeteren, dat kattenbaasjes en dierenartsen katten beter kunnen begrijpen.

Katten lijken misschien mysterieus en merkwaardig, maar duizenden jaren ervaring leren ons dat hun psychopathie hooguit leidt tot omgevallen vazen en grillig gedrag – bijvoorbeeld luid miauwen, rondrennen zonder reden of precies gaan zitten op de dingen die jij aan het gebruiken bent.

Wereldwijd zijn er volgens Statista tot wel 370 miljoen huiskatten.