Wikimedia Commons
Schildpad bedreigd dier

Nieuwe slimme methode moet bedreigde dieren redden

Het wordt mogelijk makkelijker en goedkoper om bedreigde diersoorten te redden, blijkt uit Japans onderzoek.

Het in stand houden van bedreigde diersoorten door het bij extreem lage temperaturen invriezen van biologisch materiaal in vloeibare stikstof is meestal een kostbaar en kwetsbaar proces.

Maar nu is het Japanse onderzoekers van de Yamanashi-universiteit gelukt om gekloonde muizen te maken met gevriesdroogde cellen die niet uit zaad- of eicellen komen. En hoewel dat proces het DNA-materiaal aanzienlijk beschadigde, konden er nog steeds celblokken gevormd worden die later in levensvatbare foetussen veranderden.

Er kwamen 75 gekloonde muizen uit voort, waarvan er eentje zelfs één jaar en negen maanden leefde. En andere muizen kregen op natuurlijke wijze jongen. De proefmuizen kregen weliswaar minder jongen dan in de natuur, maar de onderzoekers zien veel potentie in de techniek.

Niet zo effectief

‘De resultaten van dt onderzoek kunnen leiden tot een methode die het mogelijk maakt om op een veilige en goedkope manier genetisch materiaal van elk willekeurig dier te conserveren,’ is een van de conclusies in de studie van de Japanse onderzoekers.

De onderzoekers bewaarden het biologische materiaal van de muizen bij -30 graden, maar ze verwachten dat de monsters ook minstens een jaar bij kamertemperatuur bewaard kunnen worden.

Vriesdrogen is echter niet zo effectief als de traditionele methode om zaad- en eicellen in vloeibare stikstof te conserveren, namelijk bij ongeveer -196 graden. Daarbij lukte het klonen in 2 tot 5 procent van de gevallen, en met de vriesdroogmethode ging het maar in 0,02 procent van de gevallen goed.