Shutterstock

Misdaad loont in het dierenrijk

Mieren kidnappen, vogels doen een rollenspel en weekdieren bedriegen. Vindingrijke dieren verzekeren zich met unieke trucjes van hun plaats in de voedselketen.

Misbruik van de situatie: Meerval laat eitjes door andere soort uitbroeden

De meerval in het Tanganyikameer in Centraal-Afrika regelt gratis kinderopvang bij een andere vissoort, de cichlide, die hier te zien is. Wanneer de cichlide haar eitjes legt, legt de meerval haar eitjes snel op dezelfde plek. De naïeve cichlide heeft niets in de gaten en broedt alle eitjes uit in haar bek.

Mark Deeble and Victoria Stone/Getty Images

Ontvoering: Mieren ontvoeren jongen van andere families en dwingen ze tot slavernij

Sommige mieren weten hun kolonie op slinkse wijze uit te breiden: een koningin bezet een mierenhoop en doodt de zittende koningin. Dan wacht de nieuwe vorstin tot de eitjes in de mierenhoop uitkomen en de jongen zich als vanzelf bij haar aansluiten. Of ze neemt de eitjes mee naar haar eigen hoop.

Mark Moffett/Getty Images

Misleiding: Zangvogel steelt na vals alarm

Zangvogels in de Kalahariwoestijn weten voedsel te stelen van de stokstaartjes in de buurt. Middels een vals alarm maken de vogels de stokstaartjes wijs dat er roofdieren aankomen. Zodra de stokstaartjes in hun hol zitten, slaan de vogels toe om de voorraad te plunderen.

Jen Guyton/NaturePL

Identiteitsdiefstal: Weekdier lokt roofvissen met karperimitatie

De soort lampsilis, een zoetwaterweekdier, vormt weefsel langs zijn schelp om kleine karpertjes te imiteren. Het weefsel heeft de strepen en ogen van een karper. Met dit lokaas voor ogen moet een roofvis een gat bijten in een zakje met de larven van het weekdier. Die larven stromen in de vissenbek en diepen uit de kieuwen voedsel op.

JOEL SARTORE/National Geographic

Drugshandel: Kever mag bij mierenkolonie naar binnen in ruil voor verdovende middelen

De strumosuskever mag zomaar bij een mierenkolonie naar binnen, de jongen opvreten en er eitjes leggen. De oorzaak is dat de kever druppeltjes van een euforiserende stof uit klieren in zijn achterwerk en langs zijn lichaam uitscheidt, waardoor de mieren zich ontspannen – en verslaafd raken.

Bert Hölldobler, Christina L. Kwapich, kevin L. Haight

Straatgevechten: Territoriale machtsstrijd leidt tot dodelijke relletjes

Zebramangoesten zijn extreem territoriale kuddedieren die hun aanval uitstekend coördineren. Ze vormen met 20 tot 30 dieren per kudde twee frontlinies tegenover elkaar, die heen en weer golven. Bij de bloedige strijd die daarop volgt, vallen geregeld doden.

Harry Marshall

Afpersing: Babbelaars troggelen hun ouders meer voedsel af

Op de savanne in het zuiden van Afrika leven zwart-witte babbelaars in kleine groepen in het struikgewas. Op de grond zijn de jongen van deze vogels een makkelijke prooi voor roofdieren. Maar uit onderzoek blijkt dat de jongen zich expres kwetsbaar maken om hun ouders meer voedsel af te dwingen.

Alex Thompson

Drugsmisbruik: Schaap verlaat de kudde voor zijn shotje

In het Canadese deel van de Rocky Mountains verlaten dikhoornschapen de kudde om op zoek te gaan naar een mossoort die op de rotsen groeit. Met hun voortanden en hoorns schrapen de dieren mos af voor de hallucinerende werking. Soms gaan ze daarmee door tot hun gebit geheel is weggesleten.

Ed Reschke/Getty Images

Manipulatie: Vrouwtjesapen spannen mannetjes voor hun karretje

Keizertamarins krijgen vaak tweelingen die vanaf de geboorte samen de helft wegen van wat hun moeder weegt. Door met 2 of 3 mannetjes in dezelfde periode te paren is het niet duidelijk wie de vader is, waardoor ze voor de zekerheid allemaal helpen de jongen te dragen.

M&G Therin-Weise/AGE/ImageSelect