Radioactieve wilde zwijnen teisteren Fukushima

Ze zijn een knorrende plaag, de 13.000 met radioactiviteit verontreinigde wilde zwijnen in het gebied rond de kerncentrale Fukushima in Japan. Hun aantal is tijdens de kernramp in 2011 met 330% gestegen – en de Japanners komen maar niet van ze af.

wilde zwijnen fukushima TOP

Ze vernielen de akkers en vermenigvuldigen zich als – tja – wilde zwijnen.

De populatie wilde zwijnen in het afgezette gebied van 1113 km2 rond de kerncentrale Fukushima I is sinds de kernramp in 2011 geëxplodeerd van 3000 tot 13.000 exemplaren.

De radioactieve zwijnen vernielen de landbouwgrond in de gebieden rond de rampplek – de schade is al opgelopen tot ruim 770.000 euro – en het is geen peulenschil om van de zwijnenhordes af te komen.

Massagraf zit tjokvol wilde zwijnen

Doordat 200.000 Japanners werden geëvacueerd, heeft de natuur vrij spel gekregen in het gebied waar de Japanse wilde zwijnen zich nu onder andere tegoed doen aan met cesium-137 vervuilde planten.

De zwijnen zijn niet meer eetbaar voor mensen, omdat de radioactiviteit is opgenomen in hun weefsel. Jagers kunnen het bestand wel reduceren, maar het is een groot probleem om van de in totaal 1,2 miljoen kilo zwijnenvlees af te komen.

Natuur voor wilde zwijnen: Struiken en bomen overwoekeren auto's die zijn achtergelaten op een weg nabij de kerncentrale Fukushima. Klik op de foto voor een vergroting.

In de naburige stad Nihonmatsu zijn drie massagraven voor vervuilde wilde zwijnen, maar die zitten al tot de rand toe vol en de stad heeft geen plaats voor meer graven.

'Op een gegeven moment zullen we burgers die hier wonen moeten vragen of we hun grond mogen gebruiken,' zegt de jager Tsuneo Saito tegen The Sunday Times.

Verbranding van wilde zwijnen gaat met slakkengang

Een andere mogelijkheid is de vele wilde zwijnen te verbranden.

Er bevindt zich een – zeer dure – verbrandingsinstallatie in de plaats Soma, die radioactief materiaal uit kan filteren, zodat dit niet via de rook wordt verspreid.

De installatie kan echter slechts een schamele drie wilde zwijnen per dag aan. Dat zijn er 1092 per jaar, dus het zal nog even duren voordat alle 13.000 nucleaire beesten zijn verwerkt.