Shutterstock
Hondenvoer

Link tussen gevaarlijke bacteriën en speciaal hondenvoer

Wil je voorkomen dat je ziek wordt? Denk dan goed na over wat je je hond voorschotelt.

Het kan een goed idee lijken om je hond voedsel te geven dat meer lijkt op wat hij in de natuur zou eten. Maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat zogeheten raw food tot een hoger risico op antibioticaresistente bacteriën leidt dan traditioneel hondenvoer.

Aan de universiteit van Bristol is dit probleem onder de loep genomen. Aan het tweeledige onderzoek namen in totaal 600 volwassen honden en 223 pups deel.

De baasjes namen poepmonsters van de honden, die werden onderzocht op basis van levensstijlfactoren, informatie van de baasjes over de leefomgeving van de hond en de aanwezigheid van antibioticaresistente E. colibacteriën.

Uit het onderzoek bleek dat honden die onbewerkt vlees kregen, meer antibioticaresistente E. colibacteriën in hun uitwerpselen hadden dan honden die traditioneel, droog voer voorgeschoteld kregen. En die bacteriën kunnen overspringen naar het baasje.

Oorzaak van vele ziekten

‘E. coli zit in de darmen van alle dieren en mensen. Maar deze bacteriën veroorzaken tevens ziekten, ook ernstige,’ zegt Matthew Avison, hoogleraar moleculaire bacteriologie en medeauteur van het onderzoek.

De onderzoekers adviseren baasjes die hun hond het liefst raw food geven om extra goed te letten op de hygiëne van hun huisdier en uit te kijken bij het opruimen van de poep.

‘Mens en dier delen bacteriën. Hondeneigenaren moeten op de hygiëne letten, en door niet voor raw food te kiezen, draag je daaraan bij,’ aldus Kristen Reyher, hoogleraar veterinaire epidemiologie aan de hogeschool voor diergeneeskunde in Bristol.

Het onderzoek liet ook zien dat het bacterieprobleem extra groot was bij plattelandshonden. Honden in de stad hadden een gevarieerder risico op E. coli.