Shutterstock

Kunnen honden tegen chocola?

Chocolade wordt gemaakt van suiker en cacaobonen. De bonen bevatten theobromine en cafeïne, die op het zenuwstelsel werken en voor ons mensen onschuldig en zelfs verkwikkend zijn.

Honden zijn net als mensen dol op zoetigheid, en zullen zich te goed doen aan chocolade als ze de kans krijgen. Maar dat is niet verstandig, want voor een hond is theobromine giftig; hij doet er namelijk veel langer over om het af te breken dan wij. Die langzame afbraak heeft nadelige gevolgen voor het zenuwstelsel, het hart, de vaten en de nieren van de trouwe viervoeter.

Als een hond veel chocola eet, zijn de symptomen braken, diarree, veel plassen, rusteloosheid en spierverlammingen. Hevige vergiftigingen kunnen leiden tot een hartstilstand, ademhalingsproblemen en in een enkel geval de dood. Je hoeft echter niet meteen in paniek te raken als je hond één stukje chocola heeft gegeten. Hij kan er flink wat van op voordat de vergiftigingssymptomen zich voordoen.

Hoeveel hij verdraagt, hangt af van zijn grootte en het soort chocola. Pure chocola met een hoog cacaogehalte bevat bijvoorbeeld wel zes keer zoveel theobromine als melkchocola.