Shutterstock

Kunnen honden dement worden?

Honden krijgen veelal dezelfde ziekten als wij, zoals reuma, kanker of nierfalen. Maar kunnen ze ook dement worden? En kun je daar als baasje iets aan doen?

Niet alleen oudere mensen krijgen last van dementie: ook onze trouwe viervoeter kan ermee te maken krijgen.

Ruim 30 miljoen honden in de VS en 15 miljoen in Europa kampen met dementie. Wel 60 procent van de honden boven de 8 jaar wordt dement.

De duidelijkste aanwijzingen van hondendementie zijn geheugenverlies, verwarring of een verminderd oriëntatievermogen. Soms herkennen honden hun baasje niet meer en vergeten ze dagelijkse routines.

Demente honden zijn vaak bang, agressief of apathisch. Hun slaappatroon verandert: overdag slapen ze veel, en ’s nachts zijn ze onrustig.

Net als bij mensen zijn aangetaste hersenen de oorzaak, en onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden voor verlies van neuronen en afbraak van het weefsel in o.a. de hersenstam en de hippocampus.

Alle rassen krijgen te maken met dementie, maar omdat kleinere honden vaak langer leven dan grote, hebben zij meer tijd om de aandoening te ontwikkelen.

Zo red je de hersenen van je hond

Hondendementie is niet te genezen, maar wel tot op zekere hoogte te voorkomen.

Als je je hond stimuleert met speelgoed of wandelingen in nieuwe gebieden en extra antioxidanten geeft, is de aantasting van het hersenweefsel te reduceren.

Bij oudere honden is het effect minder, dus je kunt het beste zo vroeg mogelijk beginnen met training en goede voeding.