Kunnen dieren een natuurramp voelen aankomen?

Soms hoor je na een aardbeving of vulkaanuitbarsting dat de wilde dieren in de omgeving het gebied tijdig waren ontvlucht. Is dat ook echt zo?

Shutterstock

Meer dan 3000 jaar geleden waren Chinese geleerden er al van overtuigd dat dieren natuurrampen kunnen voorspellen.

Als de geleerden het gedrag van wilde en tamme dieren – waaronder vissen, reptielen, vogels, zoogdieren en soms ook insecten – in de gaten hielden, zouden ze uren, dagen of zelfs weken van tevoren worden gewaarschuwd voor een aardbeving of vulkaanuitbarsting.

Supergevoelige dieren

1 / 6

undefined

123456

Aan vulkanen en aardbevingen gaan signalen vooraf in de vorm van temperatuurveranderingen, kleine trillingen in de bodem en het ontsnappen van gassen, die dieren met hun fijngevoelige zintuigen beter kunnen opvangen dan welke meetapparatuur ook. Wetenschappers verzamelen al jaren berichten over het gedrag van dieren en discussiëren over het fenomeen, maar hebben er pas sinds kort een beter beeld van.

© Claus Lunau

Toen de vulkaan Etna tussen 2012 en 2014 een paar keer uitbarstte en het midden van Italië in 2016 en 2017 getroffen werd door aardbevingen, konden onderzoekers aantonen dat dieren in de eraan voorafgaande uren hadden gereageerd.

Zo trokken geiten en schapen van de hellingen van de Etna naar plekken met hoge vegetatie – een teken dat een gebied zelden door lava wordt overstroomd.

De onderzoekers concludeerden dat dieren een natuurramp minstens 4 à 6 uur van tevoren voelen aankomen.

Lees ook:

Slangen

Nieuwe behandeling moet miljoenen slachtoffers van slangen redden

8 minuten
Et stik fra en hveps kan være livsfarligt
Insecten

Je kunt doodgaan aan een wespensteek

3 minuten
Overleven

Komen er bij dieren ook endorfinen vrij?

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!