Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klopt het dat piranha’s je in vijf minuten verslinden?

Er gaan veel verhalen over piranha’s en hun gulzigheid. Ze hebben misschien ook wel de meest angstaanjagende tanden op aarde, maar kunnen ze je echt in een paar minuten in een skelet veranderen?

Shutterstock

Er zijn 300-500 piranha’s nodig om een volwassen man in vijf minuten op te eten. Dat berekende zoöloog Raymond Owczarzak.

En omdat piranha’s vaak in grote scholen zwemmen, is zo’n schranspartij absoluut mogelijk, al zijn concrete voorbeelden zeldzaam

President Roosevelt woont bloedbad bij

Hun reputatie als ware killers danken de vissen aan de voormalige Amerikaanse president Teddy Roosevelt, die er in 1913 getuige van was.

Hij maakte een reis over de Amazone, en op een van de plekken die hij aandeed, hadden de bewoners een klein deel van de rivier met netten afgezet en gevuld met piranha’s uit andere delen van de rivier.

© Shutterstock

piranha is alert en bijtgraag

  • Zintuigen stellen scherp op potentiële prooien: Piranha’s nemen bloed in het water waar. Dat bleek uit proeven met één druppel bloed in 200 liter water. Ze komen ook op gespetter af.

  • Kudde-instinct vergroot het zelfvertrouwen : Piranha’s zwemmen en jagen graag in scholen. Hoe groter de school, hoe rustiger de piranha zich gedraagt bij een aanval van grotere roofdieren, blijkt uit onderzoek.

  • Krachtige beet rijt prooi uit elkaar: De piranha heeft ten opzichte van zijn lichaamsgewicht de krachtigste beet van het dierenrijk. Met zijn scherpe tanden scheurt hij zijn prooi effectief aan flarden.

‘Belichaming van kwaadaardigheid’

De vissen hadden al een paar dagen niets gegeten, en toen Roosevelt het dorp bezocht, gooiden de inwoners ter vermaak een levende koe bij de vissen, die in een paar minuten tijd compleet werd kaalgevreten.

Hierna vond Roosevelt piranha’s angstaanjagender dan haaien en barracuda’s. Hij beschreef ze in zijn reisverslag Through the Brazilian Wilderness.

‘De kop met de korte snuit, boosaardig starende ogen en gapende, wreed bewapende kaken is de belichaming van kwaadaardigheid.

En het gedrag van de vis past precies bij zijn uiterlijk.’ Een deel van de reputatie is dus terecht, maar piranha’s zijn niet zo agressief als het verhaal wil.

© Shutterstock

Leven van piranha is nog een raadsel

Uit een studie van Braziliaanse en Portugese onderzoekers uit januari 2020 bleek dat het meeste letsel van mensen die in piranhawateren verdrinken door andere vissen wordt toegebracht.

Door zijn reputatie van superschurk is de piranha slecht onderzocht vergeleken met andere diersoorten.

Zo weten we niet hoeveel soorten er zijn en zijn hun eetgewoonten niet goed bekend.

Lees ook:

Haai zwemt in de diepte
Haaien

Kannibalisme veranderde megalodon in enorm monster

3 minuten
Insecten

Microscopische monsters veroveren je tuin

1 minuut
Dieren

Groot onderzoek: Deze honden lijden het meest in de hitte

6 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg