Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dieren

Klopt het dat een regenworm zich kan delen?

Ik heb gehoord dat regenwormen die in de lengte of overdwars zijn doorgesneden, verder leven als twee exemplaren. Klopt dat?

De mythe van regenwormen

ls je in de tuin aan het spitten bent en je hakt per ongeluk een regenworm doormidden, dan heb je er twee – zo luidt de mythe. Maar die vlieger gaat niet op.

Meestal gaat een worm die je doorhakt gewoon dood, maar de uiteinden kunnen nog wel een tijd blijven kronkelen, waardoor het lijkt alsof de twee delen nog leven.

Soms groeit er uit het voorste deel echter een nieuw achterlijf en leeft de worm verder. In een enkel geval kan een worm die in de lengte voor de helft is doorgesneden, genezen en twee staarten overhouden.

Regenworm kan zich niet in tweeën delen en doorleven

De reden dat de twee delen van een regenworm niet blijven leven, moeten we zoeken in zijn lijf. Al zien de beide uiteinden er vrijwel hetzelfde uit, ze hebben een heel verschillende inhoud.

Voorin zitten een zenuwknoop (een besturingscentrum zoals onze hersenen), een primitieve bloedsomloop met vijf harten en een stel ingewikkelde geslachtsorganen. Dat alles ontbreekt in het achterste deel, dat niets anders bevat dan een stuk darm en dat dus nooit op eigen houtje kan overleven.

Platworm is bijna onsterfelijk

Wat zelfgenezend vermogen betreft kan geen dier zich meten met de platworm. Laboratoria onderzoeken al jaren hoe hij zich kan delen in verschillende exemplaren. Of je hem nu in de lengte, overdwars of in een aantal stukken doorsnijdt, elk deel wordt een worm.

Uit proeven blijkt dat je sommige soorten wel in 279 stukken kunt snijden, die zich vervolgens elk ontwikkelen tot een nieuwe, levensvatbare worm.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg