Kikkertjes kruipen uit moeders rug

Video: De Zuid-Amerikaanse pipakikkertjes groeien op in een met water gevulde huidplooi van hun moeder. Kijk wat dierenouders allemaal uit de kast halen om hun kroost de best mogelijke start van het leven te bieden.

Toads 2014/9

Eitjes ontwikkelen zich tot kikkers in moeders rug

Als de eitjes van de grote, platte Zuid-Amerikaanse pipakikker bevrucht zijn, plakt het vrouwtje die vast op haar rug. Vervolgens zwelt de huid op tot die de eitjes aan alle kanten omsluit, zodat de eitjes een eigen holte met water hebben.

Hierin groeien de kikkervisjes uit tot kikkertjes, die uit mamma's rughuid breken zodra ze volgroeid zijn:

Kiwi zeult reuzenei mee in haar buik

De Nieuw-Zeelandse kiwi heeft het grootste ei in verhouding tot haar lichaamsgrootte. Het ei neemt wel een kwart van haar buikholte in beslag, waardoor er weinig plek is voor haar eigen organen, die zo'n beetje in haar keel komen te zitten. Het voordeel van het gigantische ei is dat het jong na een broedperiode van drie maanden zo ontwikkeld is dat het zichzelf kan redden.

Kijk hoe de kiwi haar enorme ei legt (opent in nieuw scherm):

Moeder laat van zich eten

Bij een aantal spinnensoorten sterft de moeder als de jongen uit de eitjes zijn gekomen. Zo laat ze een voedselpakket voor ze achter. Sommige soorten gaan nog een stap verder en stimuleren met bepaalde trillingen het jachtinstinct van hun kleintjes, waardoor ze hun moeder aanvallen en levend opvreten:

Vogels bombarderen hun vijanden

Noordse sternen zijn handige en moedige piloten, die er zo hun eigen afschrikmethoden op na houden. Ze leggen hun ei gewoon op de grond en voeden hun jongen in het open terrein op, maar je snapt waarom ze zo relaxed zijn en niet de moeite nemen om hun nest te bouwen als je ziet hoe ze samen vijanden op de vlucht jagen.

Kijk hoe de sternen een amateurfotograaf aanvallen met duikvluchten en vogelpoep: