Eniko Kubinyi
Hond in MR-scanner

Je hond kan talen onderscheiden

Uit hersenscans blijkt dat je hond een talenknobbel heeft en meer inzicht heeft in taal dan tot nu toe gedacht.

’Zit’, ’apport’ en ‘rol’ zijn woorden die veel honden herkennen en begrijpen. Tot nu toe dacht men dat onze trouwe viervoeter andere woorden opvat als blabla.

Maar hersenscans tonen aan dat je hond ook kan horen of je een vreemde taal spreekt.

Dit is de eerste keer dat onderzoekers het vermogen om talen te onderscheiden hebben aangetoond bij andere dieren dan apen, en mogelijk hebben honden zelfs een goed ontwikkeld taalgevoel.

Hondenbrein pikt vreemde talen op

Hersenonderzoekers van de Eötvös Loránd-universiteit in Hongarije bestudeerden vijf golden retrievers, zes bordercollies, twee Australische herdershonden, een labradoodle, een cockerspaniël en drie ‘vuinisbakken’, alle tussen de 3 en 11 jaar oud.

De 18 honden kregen drie soorten zinnen uit het kinderboek De kleine prins te horen in:

  • het Spaans
  • het Hongaars
  • brabbeltaal

De brabbeltaal was zo opgebouwd dat het ritme en de toon van de taal Spaans of Hongaars klonken, maar de woorden waren betekenisloos.

Twee van de honden waren gewend aan Spaans, de rest aan Hongaars en geen van de honden had de brabbeltaal eerder gehoord.

VIDEO: Bordercollie Kun-kun was inspiratie voor taalexperiment

Het idee voor onderzoek van het taalbegrip van honden ontstond toen een onderzoeker van dierenhersenen met zijn bordercollie Kun-kun van Mexico naar Hongarije verhuisde en zich afvroeg of de 4,5 jaar oude hond de taalverschillen tussen de twee landen begreep.

Terwijl de honden naar de zinnen luisterden, werden er MRI-scans van hun hersenen gemaakt, waarop via de doorbloeding te zien was welke hersencentra geactiveerd werden.

Als de honden Spaans en Hongaars hoorden, werd de zogeheten auditieve cortex, die normaal stemmen en muziek verwerkt, geactiveerd. Maar wanneer de honden de taal hoorden waaraan ze niet gewend waren, stroomde er bloed in een complexer taalcentrum: de secundaire auditieve cortex.

Bij mensen spoort dit hersencentrum patronen in een taal op. De brabbeltaal wekte een veel sterkere reactie op in de auditieve cortex.

Gezamenlijke evolutie vormde talenknobbel

De proeven tonen aan dat honden taalpatronen zoals ritme en klemtoon waarnemen, en niet alleen woorden herkennen waarop ze zijn afgericht.

Ze duiden er ook op dat honden in staat zijn onzin te herkennen, en dat wordt nu nader onderzocht.

Eerder hebben onderzoekers bewezen dat honden commando’s begrijpen, ongeacht hoe en op welke toon ze uitgesproken worden.

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is te bepalen of taalbegrip onafhankelijk van elkaar evolueerde bij honden en mensen, of dat honden het vermogen ontwikkelden als onderdeel van hun evolutionaire band met de mens.