Lions eats elephant

Roofdieren gebruiken list en bedrog

Van de tangmanoeuvre van de buizerd tot de 'wavewashing' van orka's: sommige roofdieren blinken uit in samenwerking en tactiek. Dit zijn vier fantastische voorbeelden.

14 maart 2014

Lees het artikel

Lees het artikel 'Eendacht maakt macht' uit Wetenschap in Beeld 4/014. Als je een account hebt op onze website, kun je het artikel met de knop hieronder downloaden.

Zeehond is het haasje

Er zijn niet veel tactieken geraffineerder dan de 'wavewashing' van orka's. Zeehonden wanen zich veilig op een drijvende ijsschots, maar een groep orka's heeft zich gespecialiseerd in het opwekken van dodelijke golven.

Konijn in de tang genomen

Amerikaanse woestijnbuizerds zijn sociale roofdieren, die de jacht tot een kunst verheven hebben. Door zich strategisch rond een konijn te positioneren en het dier zo in de val te lokken, is een succesvolle jacht bijna gegarandeerd.

Bekijk het fragment

Roofdieren nemen het samen op tegen een school vissen

Af en toe werken allerlei verschillende roofdieren samen om een school vissen te verschalken. Dit verschijnsel wordt een 'baitball' genoemd, en er doen jan-van-genten, zeeleeuwen, tonijnen, haaien en heel af en toe walvissen aan mee.

Leeuw is de generaal van het jachtterrein

Geen roofdier heeft zo'n groot arsenaal aan jachtstrategieën dan de leeuw. Zelfs voor olifanten draait hij zijn hand niet om - met samenwerking en tactiek lukt alles. In deze natuurdocumentaire van 50 minuten zie je alles over de verschillende jachttechnieken van leeuwen.

Lees het artikel

Lees het artikel 'Eendacht maakt macht' uit Wetenschap in Beeld 4/014. Als je een account hebt op onze website, kun je het artikel met de knop hieronder downloaden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: