Kamæleon

Roofdieren jagen met speciale wapens

Sommige roofdieren gaan heel ver om een prooi te vangen: met speciale organen en ledematen overvallen ze hun argeloze slachtoffers. Kijk mee als de roofdieren in actie komen met hun geavanceerde jachtgereedschappen en -technieken.

11 februari 2015 door Malene Breusch Hansen

De kameleon spant de spieren in zijn lange tong aan en laat hem dan met ruim 20 kilometer per uur naar buiten schieten.

Als de tong het nietsvermoedende prooidier raakt, vormen de spieren in de tongpunt een soort zuignap, die de prooi vasthoudt.

Veel prooidieren hebben pas in de gaten dat ze in levensgevaar zijn als het roofdier zijn tanden in hen zet. Dat komt door de geweldige aanpassingen die roofdieren hebben ontwikkeld om hun jachttechniek te verfijnen.

Het handige vingerdier

Het vingerdier, een lemuursoort die leeft op het eiland Madagascar voor de kust van Zuid-Afrika, heeft een heel dunne middelvinger – ongeveer even dik als een spaghettisliert. Daarmee kan dit roofdiertje bij larven komen die zich in gangen onder de schors van bomen verstoppen.

VIDEO: Vingerdier vist larven uit de boom met zijn superdunne vinger:

Ondergronds roofdier vindt snuffelend zijn weg

Een ander roofdier dat razendsnel een prooi in de smiezen heeft is de stermol. Die compenseert zijn vrijwel blinde ogen met een buitengewoon goede neus, die zowel zijn reuk- als zijn tastzin heeft verfijnd.

Op de tentakels aan zijn snuit zitten circa 25.000 reukorganen, die in slechts 8 milliseconden kunnen bepalen of een prooi eetbaar is. De mol heeft 120 milliseconden nodig om de prooi te herkennen en te verorberen.

VIDEO: Roofdier snuffelt prooi op in 120 milliseconden:

Meer roofdieren met speciaal gereedschap

Ook de flamingo, de lantaarnvis en de houtsluipwesp zijn roofdieren met geniale jachtgereedschappen en -technieken. Lees in ons grote artikel bijvoorbeeld over de lantaarnvis, die een zaklamp in zijn ogen heeft:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: