deadly dragonfly

De libel is een vliegende moordmachine

Met zijn sublieme zicht en fantastische vliegkunsten kan de libel zijn prooi op precies het juiste moment uit de lucht halen. Zijn jachtsucces van 97 procent slaat alles.

2 oktober 2013

Jachtmethode

Terwijl andere roofdieren maar een beetje achter hun prooi aanrennen, berekent de libel waar zijn buit zich het volgende moment zal bevinden. Vervolgens neemt hij de kortste weg naar het doel. De onderzoekers dachten ten onrechte dat je daar een geavanceerd stel hersenen voor nodig had – zoals wij die hebben.

Bekijk de video

Panoramablik

Met zijn blikveld van 360 graden ziet de libel alles boven en onder zich in één oogopslag. Door die panoramablik kan hij op tijd aan zijn achtervolgers ontkomen, vanuit welke hoek ze ook op hem afkomen.

Bekijk de video

Vliegtechniek

Op slowmotionbeelden is te zien dat de twee stellen vleugels van de libel niet helemaal gelijk gaan. De voorste vleugels kunnen daardoor de lucht opwervelen, waarmee de achtervleugels extra opwaartse kracht creëren. Door de slag van elke vleugel te variëren heeft de libel een zeer kleine draaicirkel en kan hij als een helikopter stilstaan in de lucht.

Bekijk de video

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: