Shutterstock

Is een beet van de komodovaraan giftig?

Een beet van de komodovaraan zou giftig zijn. Produceert hij echt gif?

De beet van een komodovaraan is voor mens en dier dodelijk. Tot nu toe dacht men dat bacteriën in het speeksel dodelijk waren voor de prooi, maar uit nieuwe studies blijkt dat de varaan een soort zenuwgif gebruikt.

Bioloog en toxicoloog Bryan Fry van University of Melbourne in Australië scande de kop van een opgezette komodovaraan met MRI (magnetische resonantie). Op de driedimensionale beelden waren aan beide zijden van de onderkaak zes gifklieren te zien.

Bryan Fry en zijn collega’s verwijderden daarna de klieren van een komodovaraan uit Singapore Zoo en stelden vast dat het gif dezelfde samenstelling heeft als slangengif. Het gif verlamt de prooi, waarna die in shock raakt. Het gif bevat ook bloedverdunners, waardoor de prooi bloed begint te verliezen en uiteindelijk zal doodbloeden.

De ontdekking van de gifklieren, die 1,2 milliliter gif bevatten, ontzenuwt de theorie dat bacteriën in de bek van de varaan een bloedvergiftiging of bloedverlies bij de prooi veroorzaken, waaraan deze overlijdt.

De komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld en een beruchte killer, die alle mogelijke soorten vlees eet – ook aas en dieren die veel groter zijn dan hij zelf. De komodovaraan is tevens kannibalistisch en zet graag zijn tanden in zijn eigen kroost. Daarom leven de jongen in bomen tot ze een maand of acht zijn. Ze zijn er veilig voor volwassen varanen; die klimmen niet.

De wereld kent vele giftige stoffen. Lees over de acht de giftigste stoffen op aarde.