Is alle bloed rood?

Wij hebben rood bloed. Hoe komt dat? Hebben alle dieren rood bloed?

Blue blood

Ons bloedis rood omdat het rode bloedlichaampjes bevat die rood kleuren door het eiwit hemoglobine. Dat bestaat uit vier bijna identieke eiwitketens die ieder een heemgroep bevatten met centraal een ijzeratoom. Hemoglobine vervoert zuurstof door het hele lichaam.

Als hemoglobine een verbinding met zuurstof aangaat, is oxyhemoglobine het resultaat. Dit absorbeert vooral licht op een golflengte van onder de 600 nm, dus blauw of groen licht. Tussen de 600 en 700 nm absorbeert het echter niet veel. Deze golflengte nemen we als rood waar, en daarom lijkt hemoglobine rood.

Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof. Een aantal van deze eiwitten bevat ijzer of koper, waardoor het bloed roze, groen of blauw lijkt. Toch hebben ongewervelde dieren ook vaak rood bloed, dat dus hemoglobine bevat.

In enkele gevallen wordt de kleur van het bloed bepaald door iets anders dan eiwiten. Zo hebben dieren van het skinkgeslacht Prasinohaema groen bloed doordat er bovenmatig veel galkleurstof in het bloed zit.