Zilvervisjes – ook wel suikergasten genoemd – zijn een van de minst schadelijke ongedierten die je kunt krijgen. Ze doen niets, maar het kan toch vervelend zijn om je huis met ze te delen.
Maar wat zijn zilvervisjes, waar komen ze vandaan, en, niet onbelangrijk – hoe bestrijd je zilvervisjes? Wij leren je hier nog meer over het zilverkleurige insect.
Zo kom je van zilvervisjes af
Hoewel zilvervisjes het meest onschadelijke ongedierte zijn dat je in huis kunt aantreffen, kunnen ze wel vervelend zijn. Gelukkig kun je iets tegen ze doen.
Het is niet genoeg om de ruimte waar zilvervisjes zitten schoon te maken. Ze verstoppen zich in spleetjes en komen weer tevoorschijn als je klaar bent. Maar als je deze vier tips opvolgt, kun je snel van de zilvervisjes afkomen.
Zo bestrijd je zilvervisjes:
- Stofzuig de vloer voor je gaat dweilen.
- Stofzuig ook in spleetjes en gaten.
- Lucht je huis een paar keer per dag.
- Lucht regelmatig en maak de douche droog na gebruik.
Bovendien zijn zilvervisjes dol op een pas gewassen, nog vochtige vloer. Daarom is het een goed idee om de vloer te stofzuigen in plaats van te dweilen.
Om volledig van zilvervisjes af te komen, moet je hun leefomstandigheden elimineren. Het belangrijkste is het tegengaan van vocht.
Zorg ervoor dat je regelmatig lucht en de vloer droogt na het douchen. Als de zilvervisjes in de wasruimte leven, kun je een ventilator plaatsen of een luchtontvochtiger gebruiken.
Kun je zilvervisjes weg krijgen met gif?
Zilvervisjes zijn gevoelig voor alle middeltjes, en daarom kan dit een goede manier zijn om van zilvervisjes af te komen.
Gebruik insectenpoeder voor de plekken waar de zilvervisjes zich verstoppen, zoals in spleetjes, langs de ramen en fotolijstjes. En gebruik vloeibaar gif voor plekken waar insectenpoeder niet handig is.
Je kunt ook een val – ook wel lokdoosje – gebruiken om zilvervisjes te bestrijden. De val werkt hetzelfde als lokdoosjes voor mieren. Het kan handig zijn om die te gebruiken in plaats van insectenspray, want dan krijg je niet zoveel gif in je huis.
Wat zijn zilvervisjes?
Zilvervisjes zijn vleugelloze, zilvergrijze insecten met voelsprieten en borstelhaartjes.
Je vindt ze meestal op de badkamervloer of in het washok, waar het lekker warm en vochtig is.
De kleine zilvervisjes kunnen wel acht jaar oud worden, maar de meeste leven drie tot vier jaar en worden zo'n 13-25 mm lang.

Zilvervisjes zie je vaak in de badkamer, waar het warm en vochtig is.
Waar komen zilvervisjes vandaan?
Zilvervisjes verschijnen niet uit het niets, al lijkt dat wel zo als ze onuitgenodigd bezit van je huis nemen.
In de natuur leven zilvervisjes in grond die vochtig en warm genoeg is om hun eitjes te laten overleven. Op koele plaatsen zoals in Noord-Europa leven echter maar weinig zilvervisjes in de open lucht.
Zilvervisjes zijn zo gewend geraakt aan het leven binnenshuis dat zij zich liever in een warme kelder vestigen dan op een vochtige bosgrond.
Meestal komen zilvervisjes je huis binnen via goederen en kartonnen dozen, van waaruit ze snel het vochtigste plekje in huis opzoeken.
Als het zilvervisje een plaats in je huis vindt waar de luchtvochtigheid rond de 70 procent is en de temperatuur 27 graden, zal het zich snel vestigen om een gezin te stichten.
Waar leven zilvervisjes van?
Wat eten betreft zijn ze niet kieskeurig: ze eten meel, suiker, etensresten, maar ook papier en plakband. In de badkamer doen ze zich graag tegoed aan roos en haar uit het afvoerputje.
Ze beschadigen meestal alleen papier als het vochtig is. Dat doen ze omdat ze de schimmel en de meeldauw uit het vochtige papier willen eten.
Kunnen zilvervisjes mensen bijten?
Zilvervisjes zijn totaal ongevaarlijk, en kunnen ons niet bijten. Maar als je veel zilvervisjes hebt, kan dat een teken zijn dat je een vochtprobleem hebt.
Dat kan komen door te weinig luchten, of in het ergste geval door lekkende leidingen. Daarom moet je onderzoeken waarom de zilvervisjes er zitten.
Wat is het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes?
Er is geen verschil tussen zilvervisjes en suikergasten, maar wel tussen zilvervisjes en papiervisjes.
Papiervisjes worden vaak verward met zilvervisjes, maar zijn veel invasiever dan zilvervisjes, die in de badkamer en de wasruimte blijven.
Hij kan tot twee cm groot worden en is iets donkerder dan het zilvervisje. Het papiervisje voedt zich onder meer met organisch materiaal, zoals vezels in papier, vandaar de naam.
Het grootste verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes zijn de omstandigheden waarin ze leven. Zilvervisjes hebben liever lichte, vochtige omgevingen en leven daarom het liefst in de keuken of de badkamer. Papiervisjes zitten daarentegen in alle ruimten, ook in de woonkamer en keuken.

Papiervisjes vind je overal in huis, en de beestjes zijn zeer moeilijk te bestrijden.
Als je eenmaal papiervisjes in je huis hebt, kan het moeilijk zijn om van ze af te komen, omdat ze niet afhankelijk zijn van een hoge luchtvochtigheid.
Papiervisjes houden van zetmeelrijk voedsel zoals meel, granen en suiker, dus als je je ontbijt niet met hen wilt delen, kun je contact opnemen met een ongediertebestrijder.
Hoe planten zilvervisjes zich voort?
Na een lang paringsspel zet het mannetje een pakketje zaadcellen af op de grond, die het vrouwtje opneemt. Dan begint de lange weg van jong naar volwassene.

Vrouwtje legt eitjes
Na de paring legt het vrouwtje doorgaans 50 à 60 eitjes in kleine kiertjes in de bodem.

Uit het ei komt een bleek jong
Na twee à acht weken komen de eitjes uit. De jongen lijken op bleke kopietjes van hun ouders.

Jong vervelt en verkleurt
Jonge zilvervisjes vervellen vaak. Elke keer worden ze groter en krijgen ze wat meer kleur.

Zilvervisje wordt volwassen
Na drie jaar zijn ze volwassen. Hoewel zilvervisjes klein zijn, kunnen ze acht jaar worden.
Waar komen zilvervisjes vandaan?
Zilvervisjes behoren tot de primitiefste insectgroepen en zijn te herkennen aan hun zilverige kleur, de lange voelsprieten en de drie borstelharen achteraan.
Ze bestaan al 400 miljoen jaar in ongewijzigde toestand en behoorden vermoedelijk tot de eerste dieren die vanuit zee het land op gingen.
Ze ontstonden op een moment dat insecten nog geen vleugels hadden ontwikkeld, en ook nu nog zijn ze vleugelloos.

Ovenvisjes lijken op zilvervisjes, maar ze zijn groter en behoeven geen hoge luchtvochtigheid.
Ovenvisjes worden vaak verward met zilvervisjes
Ovenvisjes zijn grijs met donkere vlekken en zijn vaak twee centimeter groter dan zilvervisjes.
In tegenstelling tot zilvervisjes willen ovenvisjes geen vochtige omgeving. In feite gedijen ovenvisjes het best in een warme, droge omgeving. De ideale temperatuur voor een ovenvisje is ongeveer 30 graden.
Bij temperaturen onder de 24 graden kan het ovenvisje niet meer leven en zich niet meer voortplanten en bij 40 graden wordt het zelfs voor een ovenvisje te heet.
Daarom hoef je niet te vrezen voor een levend ovenvisje op je zelfgebakken brood.
Ook vind je het ovenvisje in de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren of ovens – vandaar de naam.