Waarom zitten zilvervisjes in de badkamer?

Zilvervisjes: wat zijn het en waar komen ze vandaan?

Je hebt vast wel eens een zilvervisje over de badkamervloer zien rennen en in een afvoerputje zien verdwijnen. Maar wat zijn zilvervisjes en waarom leven ze in badkamers?

Je hebt vast wel eens een zilvervisje over de badkamervloer zien rennen en in een afvoerputje zien verdwijnen. Maar wat zijn zilvervisjes en waarom leven ze in badkamers?

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn vleugelloze, zilvergrijze insecten met voelsprieten en borstelhaartjes.

Je vindt ze meestal op de badkamervloer of in het washok, waar het lekker warm en vochtig is.

De kleine zilvervisjes kunnen wel acht jaar oud worden, maar de meeste leven drie tot vier jaar en worden zo'n 13-25 mm lang.

Een zilvervisje loopt over een groene muur

Zilvervisjes zie je vaak in de badkamer, waar het warm en vochtig is.

© Shutterstock

Wat eten betreft zijn ze niet kieskeurig: ze eten meel, suiker, etensresten, maar ook papier en plakband. In de badkamer doen ze zich graag tegoed aan roos en haar uit het afvoerputje.

Zilvervisjes behoorden tot de eerste landdieren

Zilvervisjes behoren tot de primitiefste insectgroepen en zijn te herkennen aan hun zilverige kleur, de lange voelsprieten en de drie borstelharen achteraan.

Ze bestaan al 400 miljoen jaar in ongewijzigde toestand en behoorden vermoedelijk tot de eerste dieren die vanuit zee het land op gingen.

Ze ontstonden op een moment dat insecten nog geen vleugels hadden ontwikkeld, en ook nu nog zijn ze vleugelloos.

ovenvisje

Ovenvisjes lijken op zilvervisjes, maar ze zijn groter en behoeven geen hoge luchtvochtigheid.

© Shutterstock

Ovenvisjes worden vaak verward met zilvervisjes

Ovenvisjes zijn grijs met donkere vlekken en zijn vaak twee centimeter groter dan zilvervisjes.

In tegenstelling tot zilvervisjes willen ovenvisjes geen vochtige omgeving. In feite gedijen ovenvisjes het best in een warme, droge omgeving. De ideale temperatuur voor een ovenvisje is ongeveer 30 graden.

Bij temperaturen onder de 24 graden kan het ovenvisje niet meer leven en zich niet meer voortplanten en bij 40 graden wordt het zelfs voor een ovenvisje te heet.

Daarom hoef je niet te vrezen voor een levend ovenvisje op je zelfgebakken brood.

Ook vind je het ovenvisje in de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren of ovens – vandaar de naam.

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Zilvervisjes verschijnen niet uit het niets, al lijkt dat wel zo als ze onuitgenodigd bezit van je huis nemen.

In de natuur leven zilvervisjes in grond die vochtig en warm genoeg is om hun eitjes te laten overleven. Op koele plaatsen zoals in Noord-Europa leven echter maar weinig zilvervisjes in de open lucht.

Zilvervisjes zijn zo gewend geraakt aan het leven binnenshuis dat zij zich liever in een warme kelder vestigen dan op een vochtige bosgrond.

Meestal komen zilvervisjes je huis binnen via goederen en kartonnen dozen, van waaruit ze snel het vochtigste plekje in huis opzoeken.

Als het zilvervisje een plaats in je huis vindt waar de luchtvochtigheid rond de 70 procent is en de temperatuur 27 graden, zal het zich snel vestigen om een gezin te stichten.

Na een lang paringsspel zet het mannetje een pakketje zaadcellen af op de grond, die het vrouwtje opneemt. Dan begint de lange weg van jong naar volwassene.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Vrouwtje legt eitjes

Na de paring legt het vrouwtje doorgaans 50 à 60 eitjes in kleine kiertjes in de bodem.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Uit het ei komt een bleek jong

Na twee à acht weken komen de eitjes uit. De jongen lijken op bleke kopietjes van hun ouders.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Jong vervelt en verkleurt

Jonge zilvervisjes vervellen vaak. Elke keer worden ze groter en krijgen ze wat meer kleur.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Zilvervisje wordt volwassen

Na drie jaar zijn ze volwassen. Hoewel zilvervisjes klein zijn, kunnen ze acht jaar worden.

Zo kom je van zilvervisjes af

Hoewel zilvervisjes het meest onschadelijke ongedierte zijn dat je in huis kunt aantreffen, kunnen ze wel vervelend zijn. Gelukkig kun je iets tegen ze doen.

Het is niet genoeg om de kamer schoon te maken waar de zilvervisjes zitten. Ze verstoppen zich in kieren en spleten en komen weer tevoorschijn als alles schoon is.

Bovendien zijn zilvervisjes dol op een pas gewassen, nog vochtige vloer. Daarom is het een goed idee om de vloer te stofzuigen in plaats van te dweilen.

Om volledig van zilvervisjes af te komen, moet je hun leefomstandigheden elimineren. Het belangrijkste is het tegengaan van vocht.

Zorg ervoor dat je regelmatig lucht en de vloer droogt na het douchen. Als de zilvervisjes in de wasruimte leven, kun je een ventilator plaatsen of een luchtontvochtiger gebruiken.

Papiervisje loopt over de vloer

Papiervisjes vind je overal in huis, en de beestjes zijn zeer moeilijk te bestrijden.

© Shutterstock

Het papiervisje is de invasieve neef van het zilvervisje

Papiervisjes worden vaak verward met zilvervisjes, maar zijn veel invasiever dan zilvervisjes, die in de badkamer en de wasruimte blijven.

Hij kan tot twee cm groot worden en is iets donkerder dan het zilvervisje. Het papiervisje voedt zich onder meer met organisch materiaal, zoals vezels in papier, vandaar de naam.

Als je eenmaal papiervisjes in je huis hebt, kan het moeilijk zijn om van ze af te komen, omdat ze niet afhankelijk zijn van een hoge luchtvochtigheid.

Papiervisjes houden van zetmeelrijk voedsel zoals meel, granen en suiker, dus als je je ontbijt niet met hen wilt delen, kun je contact opnemen met een ongediertebestrijder.