Wetenschappers: Insecten zien veel meer details dan we dachten

Insecten zien veel beter dan wetenschappers tot nu toe dachten. Dankzij piepkleine samentrekkingen in hun ogen hebben ze een scherpe blik.

Insecten zien veel meer details dan wetenschappers tot nu toe dachten.

© Shutterstock

Insecten zien de wereld in hoge resolutie.

Dat is de conclusie van een nieuwe studie van de University of Sheffield in Groot-Brittannië, die zich richtte op de ogen van insecten.

De wetenschappers ontdekten dat insecten duizenden receptoren in hun ogen hebben, die afwisselend in en uit focus gaan. Als ze hun kop bewegen, vormen deze vele receptoren een gedetailleerd beeld.

Insectenogen bewegen niet

Insecten kunnen hun ogen niet bewegen zoals wij dat doen. Om die reden dachten wetenschappers dat ze niet konden scherpstellen op objecten.

Maar de Britse onderzoekers wijzen erop dat de insecten scherpstellen via samentrekkingen in de receptoren in hun ogen, die in en uit focus gaan.

Beelden worden samengevoegd

De kleine samentrekkingen in de ogen van insecten zijn niet met het blote oog te zien.

Daarom gebruikten de Britse wetenschappers een speciaal gebouwde microscoop met een hogesnelheidscamera om de receptoren van fruitvliegjes op beeld te krijgen.

De meeste insecten hebben ‘samengestelde ogen’. Elk oog bestaat uit duizenden facetten die elk een plaatje van de omgeving maken. Met behulp van zenuwen zetten insecten die plaatjes om in één grote afbeelding.

Volgens de wetenschappers die de ontdekking deden, kan deze kennis onder meer leiden tot de verbetering van robotsensoren.