Shutterstock
Vlieg zit op mens

Waarom zitten vliegen zo graag op mensen?

Waarom gaan vliegen altijd zo irritant in je mond- en ooghoeken en andere plaatsen van je lichaam zitten?

Zweet trekt vliegen aan

Je zou bijna denken dat vliegen tot taak hebben om mensen zo veel mogelijk te irriteren. Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief.

Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.

Vliegen proeven met poten

Volwassen vliegen leven van vloeibaar voedsel dat ze opzuigen met hun zuigsnuit, die bestaat uit een buis met een soort spons aan het uiteinde. Dankzij deze bijzondere constructie kunnen ze vocht opzuigen van oppervlakken die maar een klein beetje vochtig zijn.

In eerste instantie vindt een vlieg ons doordat we meestal warmer zijn dan de omgeving. Omdat ze met hun poten kunnen proeven, merken de insecten al snel na de landing dat ze zich in een voedselrijke omgeving bevinden.

Vlieg wrijft in poten

Vliegen zitten vaak hun poten tegen elkaar te wrijven. Dat doen ze om pollen en stof te verwijderen om beter te kunnen ruiken, voelen en proeven.

Hoe meer vocht, hoe beter. Daarom richten vliegen zich altijd op de vochtigste gebieden van het lichaam: het speeksel in de mondhoeken en het traanvocht in de ooghoeken.

Vliegen zijn dol op rotting

Vliegen worden niet alleen aangetrokken door mensen. De grootste lekkernijen zijn kadavers en overrijp of rot fruit. Als er vliegen om de fruitschaal cirkelen, is dat een teken dat het fruit bedorven is.

vliegen eten fruit

Vliegen worden aangetrokken door de warmte van overrijp fruit.

© Shutterstock

Een rottende vrucht geeft warmte af, en de vliegen doen zich tegoed aan het voedselrijke vocht dat uit rottend fruit sijpelt.